Οικονομία

Ο Μητσοτάκης και τα ευρωπαϊκά σενάρια (volume 2), ο Σ.Κ νέος «διώκτης» των media (θα σκάσω…) τα ιδρύματα και τα… ξεπλύματα και το ματς στον ΣΕΒ

Το πρώτο κύμα που κατέληξε σε επίσημη διάψευση από τον ίδιο, θυμίζω ότι ήταν κάπου στις αρχές του έτους. Υπάρχει βάση; Εγώ μάντης δεν είμαι και συνηθίζω να παίρνω τοις μετρητοίς αυτά που λέει ο Κ.Μ, δηλαδή ότι «ούτε θέλω ούτε μου το πρότειναν». Αλλωστε πριν από 18-20 μήνες, δηλαδή λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023, ο κόσμος όλος βούιζε ότι ο Μητσοτάκης θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να σχηματίσει πιο εύκολα κυβέρνηση. Στο τέλος ο ίδιος είπε ότι δεν μεγαλώνω τα γκολπόστ για να κερδίσω, δεν αλλάζω τους κανόνες. Κάπως έτσι τώρα θα πρέπει να αλλάξει ό,τι είπε στους ψηφοφόρους του έναν χρόνο πριν και μου φαίνεται δύσκολο γι’ αυτόν να το κάνει, ακόμα κι αν έρθει μια ευρωπαϊκή πρόταση.

Φον ντερ Λάιεν, Μελόνι κ.λπ…

-Σημειώστε ότι αν μιλάμε για τη θέση της Φον ντερ Λάιεν, με δεδομένο ότι αυτή είναι πλέον η επίσημη υποψήφια του ΕΛΚ, θα πρέπει να… πιάσουν όλες οι καραμπόλες του μπιλιάρδου για να μας προκύψει ο Μητσοτάκης μέσω Μελόνι, ακροδεξιάς κ.λπ. κ.λπ. Ο,τι και να σας πω θα σας γελάσω, αλλά για ένα είμαι σχεδόν βέβαιος, ότι -αργά ή γρήγορα- ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να το ξαναδιαψεύσει εφόσον δεν υπάρχει, γιατί και τα media διψάνε για… τέτοια ωραία και οι εχθροί του έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Ευρώπη για να τον ξεφορτωθούν.

Κασσελάκης ο νέος «διώκτης» των media αλά Τσιπρέτο

-Λοιπόν, τώρα το πήρε σκοινί-κορδόνι ο αρχηγούλης και όταν κάτι δεν του πάει καλά… πλακώνει τα media και τους δημοσιογράφους. Χθες του έφταιξαν γιατί λέει δεν προβάλανε τις αερολογίες που είπε ως οικονομικό πρόγραμμα, απλά έταξε ό,τι βρήκε μπροστά του, όπως έκανε και ο Τσίπρας και το πήγε στο 17%. Και καλά ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση… έκανε και κανέναν φόνο στα media, αλλά αυτός εδώ τι να κάνει με τα νεροπίστολα, μόνο η κακία του μένει. Κρίμα γιατί δεν του το ‘χα να έχει τέτοιες αντιλήψεις για τα media ένας νέος και open minded άνθρωπος. Αλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, ανεβαίνει στις μετρήσεις, άρα γιατί τραβάει ζόρι; Μήπως όμως δεν ανεβαίνει…

Ίδρυμα μόνο με «ok» από Βουρλιώτη

-Του… συρμού έχει γίνει τελευταία η σύσταση κοινωφελών Ιδρυμάτων από κάθε λογής (εντός και εκτός εισαγωγικών) φιλάνθρωπους που έχουν χρήματα τα οποία θέλουν να διαθέσουν για διάφορους κοινωνικούς σκοπούς. Για να συσταθεί, όμως, ένα τέτοιο Ίδρυμα, απαιτείται να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα από το Υπουργείο Οικονομικών. Λόγω της πληθώρας, όμως, των αιτημάτων που δέχονται τελευταία, αλλά και κάποιες υποψίες που δημιουργούσαν ορισμένα εξ αυτών, οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ αποφάσισαν να βάλουν ένα επιπλέον φίλτρο για να ελέγχεται η τυχόν αδιευκρίνιστη προέλευση των πόρων που εμφανίζονται να έχουν τα υπό σύσταση Ιδρύματα. Έτσι, με νομοθετική διάταξη που ετοιμάστηκε και θα περάσει από τη Βουλή, θέτει την απαραίτητη προϋπόθεση πριν από την έκδοση του ΠΔ σύστασης οποιουδήποτε Ιδρύματος, οι άνθρωποί του πρέπει να έχουν πιστοποίηση από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για την «καθαρότητα» των κεφαλαίων του. Εν ολίγοις, από εδώ και στο εξής Ίδρυμα γιοκ χωρίς «πράσινο φως» από τον επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Το Helikon έφερε στο κεφάλι της αγοράς μετοχές της Τρ. Πειραιώς

-Από την αύξηση κεφαλαίου ήταν το Helikon στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχοντας πάρει τις μετοχές με 1,15 ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος μετά τον Πόλσον και φυσικά το Δημόσιο. Το placement του 27%, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωσή τους, αποτέλεσε για το Helikon μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πουλήσει, φέρνοντας στο κεφάλι της αγοράς (ανάδοχοι, λοιπές θεσμικές δυνάμεις κ.λπ.) τις μετοχές που είχε στο χαρτοφυλάκιο. Η μετοχή της Πειραιώς προσπαθεί (επιτυχώς, ως τώρα) να αντισταθεί στα 4 ευρώ, αλλά όπως και να το κάνουμε, όταν μια έκδοση καλύπτεται 10 φορές και στη συνέχεια ζορίζεται να κρατήσει την τιμή διάθεσης, κάπου υπάρχει μια στρέβλωση. Είπαμε, το placement ήταν μεγάλη επιτυχία για τους πωλητές, δηλαδή την Κυβέρνηση και το ΤΧΣ που πήραν την υψηλότερη δυνατή τιμή. Για την Πειραιώς ήταν επίσης επιτυχία καθώς επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα, αλλά χωρίς discount δεν έμειναν λεφτά στο τραπέζι για τους επενδυτές, όποτε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς -για να το θέσω κομψά- θα έχει volatility για κάποιο χρονικό διάστημα.

Δημοφιλέστερα

To Top