Ελλάδα

Πανελλαδική 24ωρη αποχή των συμβολαιογράφων

Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, ενόψει της επικείμενης ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη περί των αποδοχών κληρονομίας, αποφασίσθηκε η διενέργεια πανελλαδικής αποχής κατά τις ημέρες ψήφισης αυτού (του νομοσχεδίου).

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την ενίσχυση δικηγορικής ύλης, αφορά ρυθμίσεις για τα Σωματεία, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) και την πληρωμή των υποθέσεων Νομικής Βοήθειας, κ.λπ.

Με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, προτείνεται σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφορά μεγάλου αριθμού υποθέσεων στους «δικηγόρους και συμβολαιογράφους, η οποία μέχρι σήμερα απασχολεί αποκλειστικώς τους δικαστικούς λειτουργούς».

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «επιτυγχάνεται η ταχύτερη και με λιγότερο κόστος για τον πολίτη διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια της μεταφοράς της εν λόγω ύλης».

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να πραγματοποιούνται από δικηγόρους, του Δικηγορικού Συλλόγου του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου:

· Η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού μεγάλης μερίδας των σωματείων – επαγγελματικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακής μορφής, καθώς και αθλητικών σωματείων.

· Η έκδοση πράξης χορήγησης κληρονομητηρίου. Για την προστασία δικαιωμάτων τρίτων που ενδεχομένως θίγονται προβλέπεται η δυνατότητα παροχής έννομης προστασίας μετά από άσκηση ανακοπής.

· Η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς, η οποία για να προσλάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου θα προσκομίζεται μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα στον αρμόδιο γραμματέα του Δικαστηρίου της κληρονομιάς, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική έκθεση αποδοχής και να καταχωρηθεί στα ειδικά βιβλία του Ειρηνοδικείου.

· Οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης.

· Η λήψη ένορκης βεβαίωσης αποκλειστικώς από Συμβολαιογράφους ή/και Δικηγόρους.

Τέλος, με το νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις για το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. «προκειμένου να καταστήσουν πιο ευέλικτη και αποτελεσματική τη λειτουργία του, καθώς και την πληρωμή απαιτήσεων από την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο χορήγησης Νομικής Βοήθειας με στόχο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καθυστέρηση στην εξόφληση των αποζημιώσεων».

Δημοφιλέστερα

To Top