Διεθνή

Politico: Ευάλωτος στα χέρια του Πούτιν ο Σολτς μετά την άρνηση αποστολής των πυραύλων Τaurus στην Ουκρανία

H άρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να στείλει τους πυραύλους Taurus στο Κίεβο ερμηνεύεται μεν από τους διεθνείς πολιτικούς αναλυτές ως μέρος μιας διπλωματικής προσπάθειας να αποφύγει μια ευρύτερη σύγκρουση με τους Ρώσους, ωστόσο οι έντονες επικρίσεις μέσα στον κυβερνητικό του συνασπισμό έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. 

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Politico, oι διαφωνίες εντός του τρικομματικού συνασπισμού είναι φανερές για τη μη αποστολή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, ένα όπλο που θέλει η κυβέρνηση του Κιέβου για να μπορεί να χτυπήσει στόχους αρκετά πίσω από τις γραμμές του μετώπου, όπως η γέφυρα Kerch που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία.

Από την πλευρά τους, οι δύο άλλοι εταίροι του συνασπισμού του Σολτς, το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση καθώς έχουν υποστηρίξει σθεναρά την αποστολή των πυραύλων.

Η κόντρα στον τρικομματικό συνασπισμό, που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας σοβαρές διαστάσεις, δίνει την ενττύπωση του διχασμού στην ηγεσία της ατμομηχανής της Ευρωζώνης που, όπως γράφει το Politico, όχι μόνο υπονομεύει τις προσπάθειες της Δύσης να επιδείξει αποφασιστική στήριξη στην Ουκρανία αλλά καθιστά τη Γερμανία εύκολο στόχο για επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής.

«Ας δούμε σε τι συμφωνούν τα κόμματα της κυβέρνησης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά την διαμάχη των γερμανικών κομμάτων για την αποστολή πυραύλων Taurus, σε συνέντευξή του στα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ που μεταδόθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Παρακολουθούμε το θέμα στενά», πρόσθεσε.

«Ρίχνει το μπαλάκι στα χέρια του Πούτιν»

Ο Σολτς έχει επαναλάβει πρόσφατα το «ΟΧΙ» (Νein) στην αποστολή των πυραύλων επισημαίνοντας ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με αυτούς θα ενίσχυε τον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης στον πόλεμο απαιτώντας την άμεση εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών.

«Αυτή είναι μια γραμμή που δεν θέλω να περάσω ως Καγκελάριος. Έχω ευθύνη να αποτρέψω την εμπλοκή της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο», είχε τονίσει δε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Οι πολιτικοί των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Σολτς αντέκρουσαν αυτόν τον ισχυρισμό, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις για να αποφευχθεί η άμεση εμπλοκή των γερμανικών στρατευμάτων κι ότι η πολύ έντονη ανησυχία του Καγκελάριου όπως και το γεγονός ότι επαναλαμβάνει συνεχώς τι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει, ρίχνει το μπαλάκι στα… χέρια του Πούτιν.

Δημοφιλέστερα

To Top