Οικονομία

Deepfake porn, μαύρο χρήμα και μυστικοί λογαριασμοί: Οι διαδρομές των εκατομμυρίων που καταστρέφουν ζωές (pics + πίνακες)

Η υπόθεση που σόκαρε τη διεθνή κοινή γνώμη έλαβε χώρα στην Ισπανία, σε ένα χωριό που ποτέ δεν είχε απασχολήσει το διεθνή τύπο. Το Σεπτέμβριο του 2023, το Almendralejo στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας έγινε παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας μίας «έκρηξης» deepfake γυμνών φωτογραφιών ανήλικων κοριτσιών, που κυκλοφορούσαν στα κινητά εκατοντάδων κατοίκων του χωριού.

Όπως αποδείχθηκε, συμμαθητές των θυμάτων είχαν χρησιμοποιήσει φωτογραφίες τους από τα social media και μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες.

H πρώτη σελίδα του Clothoff που καλεί τους χρήστες να «γδύσουν οποιαδήποτε φωτογραφία με deepfake AI» δωρεάν

Η εφαρμογή που χρησιμοποίησαν ονομάζεται Clothoff και αποτελεί μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές deepfake πορνό στον κόσμο.

Καθώς η νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται με χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι ακόμα στα σπάργανα, φορείς που θέλησαν να βάλουν τέλος στη δημιουργία τέτοιου περιεχομένου «κυνήγησαν το χρήμα».

Φωτογραφία που «γδύθηκε» από το Clothoff μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Όπως αποδείχθηκε, η Clothoff είναι μέρος ενός εξεζητημένου και εκτεταμένου δικτύου δικτύου εφαρμογών AI που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία deepfake porn με θύματα εκατομμύρια ανυποψίαστους πολίτες.

Κίνηση και engagement στις πιο δημοφιλείς deepfake ιστοσελίδες, πηγή: Bellingcat

Οι «κερκόπορτες» των mainstream ιστοσελίδων

Δημοφιλέστερα

To Top