Διεθνή

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ανατροπή στις δημοσκοπήσεις – Στην Κωνσταντινούπολη κερδίζει ο Ιμάμογλου

Η 18η Μαρτίου είναι ημέρα υψηλού συμβολισμού για την Τουρκία: Είναι ημέρα που γιορτάζεται η νίκη των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των δυτικών συμμάχων στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915. Στο μήνυμά του σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η νίκη της Καλλίπολης ήταν ένα ένδοξο έπος που γονάτισε τους πιο σύγχρονους στρατούς εκείνης της περιόδου και εκφράζει την αιώνια ομοψυχία μας ως έθνος».

Ωστόσο δύο εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι Τούρκοι ψηφοφόροι εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με το αν θα ξαναδώσουν την ψήφο τους στους υποψηφίους του Τούρκου προέδρου, όπως έκαναν στις διπλές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ο Ερντογάν δεν έκρυψε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνον θα ήταν να ξανακερδίσει ο υποψήφιός του την Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη της χώρας την οποία έχασε το 2019 από τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ανατροπή στις δημοσκοπήσεις

Όμως, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι δυο κύριοι υποψήφιοι της δημαρχιακής κούρσας θα είχαν ελάχιστη διαφορά ψήφων, η τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA δείχνει ότι υπάρχει τελικά ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου εμφανίζεται να προηγείται του Κουρούμ με σημαντική διαφορά. Συγκεκριμένα μετά την ανακατανομή των αναποφάσιστων ο Ιμάμογλου εμφανίζεται να προηγείται με 7,3 μονάδες. Ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 46,1% και ο Κουρούμ 38,9%.

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε γκρίνιες και δυσαρέσκεια μέσα στο κυβερνών κόμμα και πολλούς ενδοιασμούς για τις ικανότητες του Κουρούμ.Εκείνο όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα το κόμμα είναι ότι η ομάδα που έχει αναλάβει την εκστρατεία του Κουρούμ είναι τα ίδια πρόσωπα που είχαν αναλάβει την εκστρατεία του 2019, οδηγώντας στην συντριπτική ήττα του υποψηφίου Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τουρκικά δημοσιεύματα, στις λίγες ημέρες που απομένουν το ΑΚΡ θα κινητοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας νέες στρατηγικές για να κερδίσει τις εκλογές. Πολλοί θεωρούν ότι ίσως είναι αργά, αλλά το τελευταίο χαρτί όπως πάντα είναι στο χέρι του Τούρκου προέδρου.

Πηγή: DW

Δημοφιλέστερα

To Top