Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερες 30% οι τιμές σε έναν χρόνο

«Δεμένοι» με τη μεγάλη δεξαμενή του πράσινου τιμολογίου, που στη ΔΕΗ υπολογίζεται σε 5,6 εκατομμύρια πελάτες, παραμένουν οι καταναλωτές δυόμισι μήνες μετά το λανσάρισμα του ενιαίου τιμολογίου.

Ο ανταγωνισμός στο πράσινο τιμολόγιο, αλλά κυρίως η πτώση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής έχουν αποκλιμακώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας προ της επιδότησης φθηνότερη κιλοβατώρα έως 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μόλις 3% μετά τις επιδοτήσεις. Κάτι που φανερώνει ότι η κυβέρνηση πέτυχε τον βασικό της στόχο, που ήταν οι καταναλωτές να πληρώνουν από αρχές του έτους περίπου το ίδιο τιμολόγιο στο ρεύμα, δίχως να χρειάζεται να το επιδοτούν.

Ωστόσο, η κινητικότητα στα δίκτυα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. «Το μεγάλο στοίχημα των εναλλακτικών προμηθευτών είναι να πάρουν πελάτες από τη ΔΕΗ», λέει στέλεχος των παρόχων ενέργειας. Κάτι όμως που δεν δείχνει να επιτυγχάνεται καθώς οι μετακινήσεις που παρατηρούνται αφορούν ένα πελατολόγιο που ανακυκλώνεται κυρίως μεταξύ των προμηθευτών αφού οι πελάτες δεν φεύγουν από τη ΔΕΗ.

Υπολογίζεται ότι στους 100 καταναλωτές που παίρνουν οι ιδιώτες πάροχοι, ένα ποσοστό πολύ κάτω από το 50% προέρχεται από την Επιχείρηση, λένε στην αγορά, όταν βάσει μεγεθών θα έπρεπε να είναι στο 75%, επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων.

Στασιμότητα στα μπλε

Περιορισμένη κινητικότητα παρατηρείται και στα κίτρινα τιμολόγια, που ευνοούνται από την πτώση της χονδρεμπορικής κατά 50% σε έναν χρόνο, ενώ στασιμότητα επικρατεί στα μπλε όπου οι τιμές έχουν φρενάρει στα 9,7 λεπτά, που είναι το εξάμηνο σταθερό πρόγραμμα της Protergia με πάγιο 9,9 λεπτά τον μήνα.

Στελέχη των προμηθευτών ενέργειας που παρακολουθούν καθημερινά την πορεία των προθεσμιακών προϊόντων υποστηρίζουν ότι με τις συνθήκες των χαμηλών τιμών θα είχε νόημα για να ανακατευτεί η τράπουλα η προσφορά μιας χρέωσης κάτω από 9 λεπτά για εξάμηνο συμβόλαιο.

Κάτι που εκτιμάται ότι θα δούμε το επόμενο διάστημα με σύμμαχο το τέλος του ήπιου χειμώνα, τα επαρκή αποθέματα και το άφθονο φυσικό αέριο, παράγοντες που συνηγορούν σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές, από 10% έως 15%, στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τις τελευταίες ημέρες έχει φρενάρει η πίεση που υπήρχε στις αρχές του μήνα στις διεθνείς τιμές και το αέριο στο TTF βρίσκεται στην περιοχή των 25 ευρώ η μεγαβατώρα. «Η λογική λέει ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν», υποστηρίζουν οι εταιρείες. Για την αγορά θεωρείται κρίσιμη καμπή η υποχώρηση της τιμής στα 20 ευρώ που θα σήμανε οριστικά την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα φρένο στην πτώση των τιμών.

Αν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, οι εκτιμήσεις είναι ότι υπάρχει ορατότητα για περαιτέρω πτώση των τιμών τον Απρίλιο. Κάτι που περιορίζει τον ανταγωνισμό καθώς οι μικρές διαφορές στις τιμές μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων δεν αποτελούν κίνητρο για αλλαγή προμηθευτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη λίστα των τιμών της ΡΑΑΕΥ για τον Μάρτιο, επτά πράσινα τιμολόγια διαμόρφωσαν τιμή από 10,2 λεπτά έως 10,8 λεπτά την κιλοβατώρα. Επίσης, δύο προγράμματα είχαν χρεώσεις ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά, πιέζοντας τις τιμές σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.

Δημοφιλέστερα

To Top