Διεθνή

ΗΠΑ: Χάος στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό – Οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καθαιρέσουν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους για το 2024, με ψήφους 286 υπέρ και 134 κατά, οι περισσότερες από τους Δημοκρατικούς, προκαλώντας την οργή των συντηρητικών, που απειλούν να καθαιρέσουν τον πρόεδρο του σώματος Μάικ Τζόνσον.

Η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που πρόσκειται στον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως κατέθεσε πρόταση για την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικανού προέδρου, κατηγορώντας τον για «προδοσία».

«Χρειαζόμαστε έναν νέο πρόεδρο», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους, κατηγορώντας τον πρόεδρο, που βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Οκτώβριο, ότι βρίσκεται «στην αγκαλιά των Δημοκρατικών».

Το Κογκρέσο, εντούτοις, πρέπει με κάθε τίμημα να εγκρίνει αυτόν τον προϋπολογισμό ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από τα μεσάνυχτα, προκειμένου να αποφύγει μια μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Όμως, το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμη ασαφές σχετικά με τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στη Γερουσία, τροφοδοτώντας τους φόβους μιας παράλυσης, ακόμα και προσωρινής, του ομοσπονδιακού κράτους, το γνωστό “shutdown”.

Είναι πολύ σύνηθες να συνάπτονται συμφωνίες της τελευταίας στιγμής στο Κογκρέσο και ειδικά σε θέματα προϋπολογισμού.

Ωστόσο, εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν ήδη ενημερωθεί για τον κίνδυνο ενός «λουκέτου».

«Ας τελειώσουμε τη δουλειά σήμερα», προέτρεψε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Διαδικασία Καθαίρεσης

Ο κατάλογος των ενδεχόμενων επιπτώσεων ενός “shutdown” του κράτους είναι μακρύς: στρατιωτικοί και υπάλληλοι της ασφάλειας των μεταφορών απλήρωτοι, διοικήσεις ακινητοποιημένες, «πάγωμα» ορισμένων βοηθημάτων…

Δημοφιλέστερα

To Top