Πολιτική

Μητσοτάκης: Απαντά στη φθορά με εκλογική συσπείρωση- Πετά το γάντι στην αντιπολίτευση για τα Τέμπη

Ψύχραιμος παρά τα σημάδια κυβερνητικής φθοράς, αλλά και αποφασισμένος να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών με τη λογική της εθνικής κάλπης εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, λίγο αφού η ΝΔ είχε ανακοινώσει τα πρώτα 28 ονόματα που θα απαρτίζουν το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν είναι κυρίως «δεξιάς» υφής, καθώς αναζητούνται πρόσωπα που θα γεφυρώσουν αυτό το κενό που αυταπόδεικτα υπάρχει. Κλειδωμένη είναι η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Γιώργου Αυτιά, ο οποίος θα ανακοινωθεί μετά από το κομματικό συνέδριο σε δύο εβδομάδες από τώρα, ενώ τις επόμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει για το αν θα συμπεριλάβει τον Φρέντι Μπελέρη στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, μετά και τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί. Σημειωτέον, χθες ο γαλάζιος βουλευτής Θάνος Πλεύρης είπε (Παραπολιτικά 90,1) ότι, αν ο κ. Μπελέρης ενταχθεί στην ευρωλίστα της ΝΔ, ο ίδιος θα κάνει προεκλογική εκστρατεία γι’ αυτόν ανά την επικράτεια.

«Για εμάς, το έχω πει πολλές φορές, η κάλπη είναι άδεια. Θα πείσουμε τον κόσμο γιατί οι εκλογές αυτές έχουν μεγάλη σημασία. Μας ενδιαφέρει η προσέλευση στην κάλπη να είναι ισχυρή. Οι πολίτες ψηφίζουν και για θέματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητά τους αλλά και για την Ευρώπη. Και γι’ αυτό και το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα βγει από την ευρωκάλπη είναι σημαντικό για εμάς και θα τις αντιμετωπίσουμε, όπως έχω πει πολλές φορές, ως οποιαδήποτε εθνική κάλπη», υπογράμμισε χθες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει με κάθε τρόπο να ξορκίσει τη χαλαρή ψήφο. Γι’ αυτό και μετά από έναν κύκλο ταξιδιών, θα ξεκινήσει περιοδείες τον Απρίλιο, προκειμένου να συσπειρώσει τη γαλάζια εκλογική βάση και να απευθυνθεί στο «θυμικό» των γαλάζιων ψηφοφόρων, αρκετοί εκ των οποίων ίσως αισθάνονται «αποξενωμένοι» από την κυβέρνηση.

Αντεπίθεση για τα Τέμπη

Ένας επιπρόσθετος λόγος για την τρέχουσα κάμψη της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, βεβαίως, είναι και τα απόνερα από την τραγωδία των Τεμπών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό πολιτική πίεση. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έχει αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση και πλέον η κυβέρνηση να σηκώνει το γάντι σε όσα fake news εκτιμά ότι διακινούνται στη δημόσια σφαίρα, ενώ την ίδια ώρα «καρφώνει» την αντιπολίτευση για απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης.

«Θα συμβούλευα, λοιπόν, όλες και όλους να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των Τεμπών. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτη τη δουλειά της. Τελικά αυτή θα αποδώσει ευθύνες. Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι, δεν υπάρχουν a priori αθώοι σε αυτή την υπόθεση», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και στα πυρά που εξαπολύονται κατά της κυβέρνησης για συγκάλυψη, αλλά και για την πολιτική κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν χθες ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικής ευθύνης του κ. Καραμανλή, ενώ πετούσαν το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι μπορεί να καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο και τότε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι εκεί για να αξιολογήσει τα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση θα επιμένουν ότι η μόνη αρμόδια να δώσει απαντήσεις και στους συγγενείς των θυμάτων είναι η δικαιοσύνη. «Η διαρκής προσπάθεια αποκόμισης ενός πρόσκαιρου κομματικού οφέλους πάνω στην τραγωδία των Τεμπών, πέραν του ότι, κατά την άποψή μου, δεν είναι ορθή, πιστεύω ότι τελικά και γι΄ αυτούς που την επιδιώκουν δεν θα είναι και κομματικά ωφέλιμη», προσέθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ενδεικτικό αυτής της συλλογιστικής τότε ότι από την κυβέρνηση αποκρούουν τα περί «μπαζώματος» του σημείου της τραγωδίας ως fake news και παραπέμπουν και στα λεγόμενα του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη ότι δεν υπάρχει αιτιατική σύνδεση μεταξύ της μη εκτέλεσης της σύμβασης 717 και του δυστυχήματος.

Δημοφιλέστερα

To Top