Διεθνή

Τρομοκρατική επίθεση: Γιατί η Ρωσία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ – Αγωνία για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία

Το αποτύπωμά της στη γεωπολιτική σκηνή έχει αφήσει ήδη η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα που καταγράφηκε σε μία συγκυρία κορύφωσης των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών κι ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί έντρομη την τραγική λίστα με τα θύματα να αυξάνεται, τη στιγμή που οι νεκροί ξεπερνούν τους 130, με μόνο 29 από αυτούς να έχουν ταυτοποιηθεί, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. 

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκε κι αναλύθηκε από το BBC είναι γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, στις αρχές Μαρτίου, για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Ένα άλλο ζήτημα που αναδεικνύει το βρετανικο δίκτυο Skynews είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου και πόσο εκτεταμένες θα είναι οι στρατιωτιωτικές επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσει. Την ίδια στιγμή, τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε σειρά αναλύσεων για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, που έχει διαπράξει τα τελευταία χρόνια φρικαλεότητες όμως δεν είχαν διαπράξει επίθεση στην Ευρώπη, αλλά κυρίως σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράν. 

Η επόμενη μέρα στην Ουκρανία όπως και οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης αλλά και Μόσχας-Άγκυρας τίθενται σε ένα βασικό πλαίσιο προβληματισμού. Δεδομένου ότι η Μόσχα από τηνν πρώτη στιγμή έσπευσε να βάλει το Κίεβο στο κάδρο κι ακόμη και ο Πούτιν άφησε αιχμές για ανάμιξη, δεν αποκλείεται μία σοβαρή όξυνση στις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο Ρώσος πρόεδρος θα κρίνει και τη στάση της Ευρώπης που ζητά αποκλιμάκωση όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Την ίδια στιγμή, η μελλοντική στάση του Πούτιν απέναντι στον μουσουλμανικό κόσμο και το Ισλάμ προβληματίζει την παγκόμια κοινότητα, γι’αυτό και η συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν, η πρώτη με ξένο ηγέτη δεν μπορούσε παρά να μην προκαλέσει ζωηρό πολιτικό σχολιασμό. 

Με μία πρώτη ανάγνωση θα εξηγούσε κανείς την ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση μιλώντας για αντίποινα μετά ρωσικές επιδρομές εναντίον ένοπλων ισλαμιστών στην περιοχή της Ινγκουσετίας.

Εκείνο όμως που δύσκολα θα απαντηθεί είναι γιατί οι Ρώσοι αγνόησαν τους Αμερικανούς…

Όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του, η προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου από τις ΗΠΑ ήταν συγκεκριμένη. Μιλούσαν για «εξτρεμιστές» που είχαν σχέδια στοχοποίησης χώρων όπου συγκεντρώμονται πλήθη στη Μόσχα. 

Η Ουάσιγκτον είχε κάποιου είδους πληροφόρηση, η οποία σχετιζόταν με τον ISIS, μοιράστηκε τις πληροφορίες με τις ρωσικές Αρχές, όμως το πρόβλημα ήταν ότι η Μόσχα απέρριψε τις προειδοποιήσεις.

Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), για τη στρατιωτική επιχείρηση, όπως επιμένει να την αποκαλεί, στην Ουκρανία. 

Δημοφιλέστερα

To Top