Ελλάδα

25η Μαρτίου στην Αττική: Παρελάσεις και δρώμενα στους δήμους, χοροί και τραγούδια

Όπως κάθε χρόνο με εξαίρεση το διάστημα της πανδημίας, έτσι και φέτος, οι δήμοι της Αττικής τιμούν με σημαιοστολισμό, παρελάσεις και εκδηλώσεις την Εθνική Επέτειο και τον Απελευθερωτικό Αγώνα. Οι πόλεις ήδη έχουν σημαιοστολιστεί, τα Δημαρχεία παραμένουν φωτισμένα και τις βραδινές ώρες, ορίστηκαν από τους δημάρχους οι τελετάρχες και σήμερα, 25η Μαρτίου από το πρωί, ξεκινά το επίσημο πρόγραμμα με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών, καθώς εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Μετά την επίσημη δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, ακολουθούν οι καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία του κάθε δήμου, οι πανηγυρικοί λόγοι των δημάρχων και των τοπικών Αρχών και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τις παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας, των προσκόπων, των τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί στις 11 και σε κάποιες πόλεις στις 12 το μεσημέρι.

Σε ορισμένους δήμους, όπως της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Μοσχάτου-Ταύρου, Κηφισιάς, Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης-Υμηττού, Αλίμου, Παιανίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, έχουν προγραμματιστεί και δρώμενα με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικούς συλλόγους ή σχολεία.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, αρκετοί δήμοι της Αττικής δεν αρκέστηκαν μόνο στο τυπικό, αλλά προγραμμάτισαν γι’ αυτές τις ημέρες και κυρίως αυτό το τριήμερο, μια σειρά από άλλες δράσεις, με θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές και εκθέσεις.

Με την υποστήριξη του δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας, το 1ο Γυμνάσιο της πόλης και η μουσικοθεατρική ομάδα του, παρουσίασαν στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Άρτεμις» το θεατρικό έργο του Βασίλη Ρώτα «Να ζη το Μεσσολόγγι».

Στον δήμο Νέας Ιωνίας παίχθηκε η θεατρική παράσταση «Ο Γέρος του Μωριά» από το Θέατρο της Μεσογείου, όπου ο Κολοκοτρώνης ξεδιπλώνει την ζωή του στον Τερτσέτη για τη βιογραφία του, σε κείμενο και ερμηνεία του Αλμπέρτο Εσκενάζυ και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Ο δήμος Αγίας Παρασκευής αφιέρωσε την ημέρα στον Διονύσιο Σολωμό και σε μελοποιημένα ποιήματα, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου και τη σύμπραξη επτανήσιων κανταδόρων. Στον Διονύσιο Σολωμό επικεντρώθηκε και ο δήμος Ηρακλείου με επίσκεψη σε παράσταση που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού για τα Λύκεια της πόλης, ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα τον Εθνικό μας ποιητή. Συγκεκριμένα, τα σχολεία διαδοχικά επισκέφθηκαν τη θεατρική σκηνή του Δημοτικού Πολιτιστικού Πολύκεντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» για να παρακολουθήσουν την παράσταση-αναλόγιο με αποσπάσματα από τα κορυφαία έργα του ποιητή «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Η Γυναίκα της Ζάκυθος». Μάλιστα κάποιοι μαθητές ετοίμασαν και παρουσίασαν πριν από κάθε παράσταση το δικό τους αφιέρωμα στον Εθνικό Ποιητή.

Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού έχει υπό την αιγίδα του την επετειακή εκδήλωση της Πνευματικής Εστίας Παπάγου «Το χρονικό της Ελληνικής Επανάστασης», η οποία θα πραγματοποιηθεί την άλλη Κυριακή (31/3) στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου, με ομιλητή τον αντιστράτηγο ε.α. Ιωάννη Κρασσά. Θα συμμετάσχει και η Μικτή Χορωδία του δήμου με μαέστρο τον Σταύρο Μπερή και πιανίστα την Πόπη Μάλφα.

Δημοφιλέστερα

To Top