Ελλάδα

Από την άνοδο στην πτώση: Πώς πήρε ο Παπαλέκας τη βίλα Βωβού στο Ψυχικό

«Η Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) είναι η ηγέτιδα ελληνική εταιρία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων έχοντας περισσότερο από 30 χρόνια εμπειρίας στην αγορά ακινήτων, με έμφαση στα γραφειακά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα και τουριστικές μονάδες. Η ΜΒΔΤ έχει στην ιδιοκτησία της και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 200.000 τ.μ. το οποίο αποτιμάται περίπου στα 1,2 δισ.».

Αυτό διαβάζει κανείς μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού και ταυτόχρονα σε ένα… ταξίδι στον χρόνο. Το «ρολόι» του οποίου έχει σταματήσει πολύ πίσω, στις τελευταίες ίσως αναλαμπές ενός ένδοξου παρελθόντος. Η ιστορία όμως δεν σταματά και έχει γυρίσει πολλές σελίδες από τότε που η εταιρεία του επονομαζόμενου και «βασιλιά των γυάλινων πύργων» κυριαρχούσε στην αγορά ακινήτων.

Το τελευταίο «σύνορο»

Μισός αιώνας συμπληρώθηκε από τον Φεβρουάριο του 1974, όταν ο νέος ακόμη τότε πολιτικός μηχανικός προχωρούσε στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική.

Είναι όμως σαν να έχουν περάσει… αιώνες από τότε που η επιγραφή «babis vovos» στεφάνωνε τους ελληνικούς «ουρανοξύστες». Σήμερα, μοιάζει περισσότερο σαν ένας ήρωας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Είναι όμως και «διπλά γενέθλια», καθώς ο Μπάμπης Βωβός πριν από δύο μήνες, στις 10 Ιανουαρίου, συμπλήρωσε τα 91 έτη του. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι η πικρή αίσθηση που αφήνουν μετά την απώλεια όλων σχεδόν των εταιρικών και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων.

Ακόμη και της κατοικίας του στο Παλαιό Ψυχικό που, αν και δεν του ανήκε πλέον εδώ και χρόνια, πριν από λίγες μέρες πέρασε και τυπικά σε άλλα χέρια. Αυτό το προνομιακό ακίνητο, επί της Πλατείας 25ης Μαρτίου και της Λεωφόρου Διαμαντίδου στον αριθμό 1, ήταν ταυτισμένο με τον ίδιο και την οικογένειά του. Σε τέτοιο βαθμό ώστε, παρότι, όπως λένε οι πληροφορίες, έχει αποχωρήσει από αυτό διαμένοντας αλλού εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, μέχρι τα τέλη του 2023 δηλωνόταν ακόμη ως η διεύθυνση του.


babis_vovos_in__2_

Αναπτύσσεται σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής επιφάνειας 1.067 τ.μ., ενώ αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Για τις επιφάνειες του ακινήτου υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές καθώς, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης για τον πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου 2018, με επισπεύδουσα την FXCM Securities Limited και με τιμή εκκίνησης 2,64 εκατ. ευρώ, πρόκειται για διώροφη κατοικία με επιφάνειες στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο από 250 τ.μ. και στο υπόγειο 150 τ.μ., ενώ υπάρχει ένα ακόμη ισόγειο κτίσμα 150 τ.μ., (με ισόγεια προέκταση 100 τ.μ. κατασκευασμένη καθ’ υπέρβαση της δόμησης).

Κατά άλλη έκθεση εκτίμησης, όμως, για τον πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί για έναν μήνα αργότερα, στις 25 Απριλίου 2018, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και τιμή εκκίνησης 2,56 εκατ. ευρώ, επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, η οποία αποτελείται από στάθμη υπογείου περίπου 340 τ.μ., στάθμη ισογείου επίσης 340 τ.μ. και στάθμη πρώτου ορόφου 225 τ.μ., οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους με κυκλική κλίμακα.

Δημοφιλέστερα

To Top