Ελλάδα

Βραζιλία: Αναταραχή για τις δύο διανυκτερεύσεις του Μπολσονάρου στην πρεσβεία της Ουγγαρίας

Καθώς τον ζώνουν έρευνες της δικαιοσύνης για διάφορες υποθέσεις, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πέρασε τον Φεβρουάριο δυο βράδια στην πρεσβεία της Ουγγαρίας στη Βραζιλία, όμως η ομάδα των δικηγόρων του διαβεβαίωσε πως δεν είχε καμιά πρόθεση να διαφύγει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που αποκάλυψε χθες Δευτέρα αυτή τη διαμονή που εγείρει σειρά ερωτημάτων, ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος «κρυβόταν», προσπαθούσε να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη.

«Ψευδείς ειδήσεις», αντέτειναν οι συνήγοροί του. Επιβεβαίωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι ο εντολέας τους διέμεινε «για δύο ημέρες» στην πρεσβεία της «φίλης χώρας» που κυβερνά ο Βίκτορ Όρμπαν, που ανήκει επίσης στην άκρα δεξιά.

Όμως, κατ’ αυτούς, πήγε εκεί «κατόπιν πρόσκλησης» των ουγγρικών αρχών, με μόνο σκοπό να «συζητήσει για το πολιτικό περιβάλλον στις δυο χώρες».

«Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία (…) ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας», επέμειναν.

Πλάνα από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της ουγγρικής διπλωματικής αποστολής στην Μπραζίλια, που μεταφόρτωσαν στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι Times, εικονίζουν τον πρώην πρόεδρο να μπαίνει στην πρεσβεία τη 12η Φεβρουαρίου κάποια στιγμή το βράδυ και να φεύγει τη 14η το απόγευμα.

Ή με άλλα λόγια μερικά 24ωρα έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκε το διαβατήριό του και τού απαγορεύθηκε η έξοδος από την επικράτεια.

Την 8η Φεβρουαρίου, η επιχείρηση αυτή, έκτασης άνευ προηγουμένου, χαρακτηρίστηκε πολιτικός σεισμός. Ερευνητές εξέθεσαν λεπτομερώς τις υποψίες τους για την «απόπειρα πραξικοπήματος» που υποκινήθηκε από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου και το περιβάλλον του για να ανατραπεί η ήττα του το 2022 από τον κεντροαριστερό αντίπαλό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Κληθείς χθες βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας προκειμένου να «δώσει εξηγήσεις» για την διανυκτέρευση του πρώην προέδρου Μπολσονάρου, ο ούγγρος πρεσβευτής πέρασε κάπου είκοσι λεπτά στην έδρα της βραζιλιάνικης διπλωματίας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Μπραζίλια.

Δημοφιλέστερα

To Top