Οικονομία

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Ντάνιελ Κάνεμαν, ο οποίος, αν και δεν ήταν οικονομολόγος αλλά ψυχολόγος, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στα συμπεριφορικά οικονομικά, που προσπαθούν να διακρίνουν τα αίτια πίσω από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι άνθρωποι.

Είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Οικονομικών επιστημών το 2002.

Ο Κάνεμαν είχε γεννηθεί το 1934 από γονείς Εβραίους της Λιθουανίας που έφυγαν για τη δυτική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ‘20. Μεγάλωσε στη Γαλλία και μετά τον πόλεμο, οπότε και έχασε τον πατέρα του, μετανάστευσε με την μητέρα του και την αδελφή του στην Παλαιστίνη. Σπούδασε στο Ισραήλ και εργάστηκε ως ψυχολόγος κατά τη θητεία του στον στρατό.

Εκεί μελέτησε για πρώτη φορά όσα διατύπωσε τη δεκαετία του ‘70 με τον στενό του φίλο Τβέρσκι που πέθανε το 1996.

Όπως σημειώνουν οι New York Times το έργο των Κάνεμαν και Τβέρσκι οδήγησε σε επανεξέταση πεδία έρευνας εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, από την ιατρική αμέλεια ως την διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα από την παραδοσιακή οικονομική επιστήμη, η οποία υποθέτει ότι τα ανθρώπινα όντα ενεργούν με ορθολογικό τρόπο, η συμπεριφορική σχολή εστιάζει στις προκαταλήψεις που μπορούν να διαστρεβλώσουν την κρίση των ανθρώπων, συχνά με αντιφατικά αποτελέσματα.

Μία από τις συμπεριφορές που μελέτησε ο Κάνεμαν ήταν η αποστροφή μας για τις ζημιές. Για παράδειγμα, αν χάσουμε 100 ευρώ, η απώλεια μας «πονά» περισσότερο από τη χαρά που παίρνουμε αν κερδίσουμε 100 ευρώ.

Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του ήταν το «Σκέψη, Αργή και Γρήγορη» (όπως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά – «Thinking, Fast and Slow» ο πρωτότυπος τίτλος) από το 2011 που έγινε μπεστ σέλερ, ένα έργο γραμμένο ελκυστικά, ακόμη και για όσους δεν έχουν ειδικές γνώσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top