Διεθνή

Τρομοκρατική επίθεση – Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανούς εθνικιστές

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών την Παρασκευή στην Μόσχα συνδέονται με «Ουκρανούς εθνικιστές».

Σε μια ανακοίνωση, η Επιτροπή ανέφερε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν λάβει μεγάλα ποσά σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, την πιο θανατηφόρα στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια.

Ζαχάροβα: Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να έκανε την επίθεση

Σε νέες δηλώσεις που προκαλούν προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να κινηθεί η Ρωσία μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα προχωρά το Κρεμλίνο. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε» ότι το Ισλαμικό Κράτος θα είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας την περασμένη Παρασκευή στην οποία σκοτώθηκαν 140 άνθρωποι.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση, παρότι η ίδια η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, υπονοώντας αντίθετα ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι ευγνώμων για τις δηλώσεις συμπαράστασης και συμπάθειας που έλαβε απ’ όλο τον κόσμο, μετά την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής.

FSB: ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία βρίσκονται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα

Τόσο την Ουκρανία όσο και άλλες χώρες της Δύσης βάζει στο κάδρο η Μόσχα για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση. Ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, μετά το μήνυμα Πούτιν περί ουκρανικής ανάμιξης, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ουκρανία βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

«Πιστεύουμε ότι η ενέργεια προετοιμάσθηκε ταυτόχρονα από τους ίδιους τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και, εννοείται, διευκολύνθηκε από τις δυτικές ειδικές υπηρεσίες, και ότι οι ίδιες οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες εμπλέκονται άμεσα», δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες ότι είναι αναμιγμένη στην επίθεση, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Δυτικές χώρες έχουν δηλώσει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών τους αναφέρουν ότι ευθύνεται η οργάνωση ISIS-K, αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπόρτνικοφ δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των συνεργών στην επίθεση της Παρασκευής θα αυξηθεί πέραν των 11 προσώπων που κρατούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως οι ύποπτοι λογάριαζαν να μεταβούν στην Ουκρανία και πως «επρόκειτο να τους υποδεχθούν εκεί σαν ήρωες». «Αυτός που παρήγγειλε την επίθεση δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε ωστόσο ο επικεφαλής της FSB.

Δημοφιλέστερα

To Top