Διεθνή

Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία

Η Γαλλία προχώρησε ένα βήμα πιο κοντά στην απαγόρευση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας σε ό,τι αφορά τα χτενίσματα.

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην Εθνοσυνέλευση και τώρα θα συζητηθεί στη Γερουσία, αναφέρει το BBC.

Ο νόμος θα απαγορεύει στους εργοδότες να απαιτούν να ισιώνουν τα μαλλιά οι υπάλληλοι και να καλύπτουν τα μαλλιά άφρο και τα ράστα.

Αν και δεν αφορά ειδικά τις διακρίσεις λόγω φυλής, το κύριο κίνητρο του νόμου είναι να στηρίξει όσους -και ιδίως τους μαύρους- έχουν αντιμετωπίσει εχθρότητα στο χώρο εργασίας.

Θα προστατεύει επίσης τις ξανθιές και τις κοκκινομάλλες, καθώς και τα φαλακρά άτομα.

Τον νόμο πρότεινε ο Ολιβιέ Σεριά, βουλευτής από τη Γουαδελούπη της Καραϊβικής, ο οποίος παρουσίασε αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία το ένα τέταρτο των μαύρων γυναικών δήλωσε ότι αποκλείστηκαν για θέσεις εργασίας εξαιτίας της κόμμωσής τους.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι η υφιστάμενη γαλλική νομοθεσία ήδη απαγορεύει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων σχετικά με τη φυλή ή την εθνοτική καταγωγή ενός ατόμου βάσει των «οικουμενικών αρχών της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Το 2022, ένα μαύρο μέλος του πληρώματος της Air France, ο Αμπουμπακάρ Τραορέ, κέρδισε μια δεκαετή νομική μάχη για το δικαίωμα να εργάζεται στις πτήσεις με τα μαλλιά σε πλεξούδες μετά από απόφαση του ανώτατου εφετείου της Γαλλίας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε με βάση το φύλο, δεδομένου ότι οι γυναίκες συνάδελφοί του είχαν τη δυνατότητα να έχουν πλεξούδες.

Δημοφιλέστερα

To Top