Διεθνή

Κωνσταντινούπολη: Προβάδισμα Ιμάμογλου στις δημοσκοπήσεις λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται σήμερα και όλοι θα συμφωνούσαν ότι οι τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία δεν μοιάζουν με τις προηγούμενες.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, τον μεγαλύτερο στη χώρα, όπου η μάχη ξεπερνά τα όρια της πόλης των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αναμετρώνται ο νυν δήμαρχο και υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός της κυβερνητικής συμμαχίας, Μουράτ Κουρούμ.

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο αντίπαλος του Ιμάμογλου δεν είναι ο αδύναμος και άχρωμος Κουρούμ, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μη χάσει, όπως είχε γίνει το 2019 -και μάλιστα με περιπετειώδη τρόπο- και θέλει να εδραιώσει την εξουσία του μετά και τη δική του εύκολη νίκη στις προεδρικές του 2013.

Θέλει να ξαναπάρει την Κωνσταντινούπολη όχι μόνο για λόγους θρησκευτικής ταυτότητας, όχι μόνο γιατί μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τέμενος, αλλά και επειδή σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης θα αποκτήσει τον έλεγχο μίας πόλης με ετήσιο προϋπολογισμό 6,6 δις δολαρίων, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κρατικές πολιτικές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι διαφορετικό: τη σταθερή άνοδο του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι σε εσωτερική δημοσκόπηση του ΑΚΡ ο Ιμάμογλου προηγείται του Κουρούμ κατά 5,3 μονάδες, μετά και την κατανομή των αναποφάσιστων.

Η νίκη του Ιμάμογλου φαίνεται τώρα από τους δημοσκόπους πιο πιθανή, αν και οι ίδιοι δημοσκόποι είχαν πέσει τραγικά έξω στις περσινές προεδρικές εκλογές.

Δημοφιλέστερα

To Top