Διεθνή

Τουρκία – Δημοτικές εκλογές: Το στοίχημα του Ερντογάν για να πάρει πίσω Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Δημοτικές εκλογές σε 81 επαρχίες διεξάγει αύριο Κυριακή η Τουρκία με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει να ανακτήσει πόλεις που έχασε το 2019, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Κωνσταντινούπολης, και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Την Κυριακή, τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά από τις 7 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στις ανατολικές επαρχίες και από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. στην υπόλοιπη χώρα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται έως τις 10 μ.μ. την Κυριακή.

View this post on Instagram

A post shared by Recep Tayyip Erdoğan (@rterdogan)

Οι αναλυτές βλέπουν την ψηφοφορία από τη μια ως ένα πανεθνικό «τεστ» υποστήριξης του Ερντογάν και από την άλλη της εδραίωσης της αντιπολίτευσης, ιδίως του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Το σίγουρο είναι πως αναμένεται μια αμφίρροπη κούρσα στην πόλη που φιλοξενεί περισσότερα από 16 εκατομμύρια ανθρώπους και κινεί περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας.

Τι διακυβεύεται;

Στην τελευταία τοπική ψηφοφορία του 2019, το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατάφερε να ταρακουνήσει τον Ερντογάν όταν επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και έβαλε τέλος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες κυριαρχία του ΑΚΡ και των ισλαμιστών προκατόχων του.

View this post on Instagram

A post shared by Cumhuriyet Halk Partisi-CHP 🇹🇷 (@chp)

Ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία για περισσότερες από δύο δεκαετίες και έκανε σκληρή εκστρατεία υπέρ του ΑΚΡ τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994.

Δημοφιλέστερα

To Top