Η νέα λίστα του Taste Atlas αποτελείται από 142 πιάτα και τα ελληνικά είναι επτά, στο σύνολο: Παϊδάκια στην 1η θέση, κλέφτικο στην 8η θέση, τσιγαριστό στην 11η θέση, αρνί με πατάτες στον φούρνο στην 21η θέση, αντικριστό στην 22η θέση, μαούρι Καλύμνου στην 100η θέση και βυζάντι Καρπάθου στην 102η θέση.
View this post on Instagram
Παϊδάκια στην 1η θέση
«Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως το απολαμβάνουν ως κύριο πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ποικιλία φρέσκων μπαχαρικών πριν ψηθούν στα κάρβουνα. Συνδυάζονται συνήθως με πατάτες, σαλάτες ή το κρεμώδες και δροσιστικό τζατζίκι» γράφει το Taste Atlas.
Κλέφτικο στην 8η θέση
«Το κλέφτικο είναι ένα ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις και γιορτές. Το τυλίγουν σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται σε φούρνο. Επίσης λέγεται κλεφτικό γιατί προέρχεται από τους ”κλέφτες”, αντάρτες του βουνού της Ελληνικής Επανάστασης που μαγείρευαν το φαγητό υπόγεια, έτσι ώστε να μην χάνονται αρώματα ή να μην φαίνονται ατμοί, καθώς θα μπορούσε να αποκαλύψει τις θέσεις τους. Σήμερα ψήνεται σιγά σιγά για να είναι ζουμερό και να γλιστράει από το κόκκαλο. Το κλέφτικο συνήθως μαγειρεύεται με πατάτες που απορροφούν το ζουμί. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να είναι κόκκινες πιπεριές και ντομάτες. Συνιστάται να συνδυάσετε το πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί» σχολιάζουν στο Taste Atlas.