Διεθνή

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία – Ο Ερντογάν πολιορκεί την Κωνσταντινούπολη

Μία ακόμη μάχη δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τη δική του «άλωση» της Κωνσταντινούπολης, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών θα σφραγίσουν το δικό του πολιτικό μέλλον, αλλά και την πορεία της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.

Ο Τούρκος ηγέτης πήρε στην πλάτη του όλη την προεκλογική εκστρατεία, καθώς δεν είναι απλώς θέμα τιμής η ανάκτηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας από την αντιπολίτευση, αλλά θέλει να επιβεβαιώσει τον ηγεμονικό ρόλο του στην πολιτική ζωή της χώρας και να εξουδετερώσει τον ισχυρότερο εν δυνάμει αντίπαλό του, τον νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι ελπίδες να κερδίσει και πάλι το ΑΚΡ την Αγκυρα όπου ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης έχει κάνει σημαντικό έργο, αλλά και τη Σμύρνη που αποτελεί το προπύργιο του CHP είναι μικρές. Ετσι, όλο το βάρος του Ερντογάν πέφτει στην Κωνσταντινούπολη.


Turkiye local elections: Istanbul key battleground for country's future

Για τον Τούρκο πρόεδρο, που έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές μάχες τα τελευταία 22 χρόνια εκτός των δημοτικών του 2019, όπου ο «αστέρας» της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε την Κωνσταντινούπολη, η μάχη του 2024 θα καθορίσει τις πολιτικές κινήσεις του για να επιτευχθεί ο στόχος της παράτασης της παραμονής του στο τιμόνι της Τουρκίας και μετά το 2028, όταν ολοκληρώνεται τυπικά η τελευταία θητεία που δικαιούται βάσει του υπάρχοντος Συντάγματος.

View this post on Instagram

A post shared by Ekrem İmamoglu (@ekremimamoglu)

Πάντως, οι Τούρκοι αναλυτές συμφωνούν ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Για τη μάχη της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν επέλεξε έναν χαμηλών τόνων συνεργάτη του, τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, που βρέθηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο στη σκιά του Τούρκου ηγέτη, στέλνοντας το μήνυμα ότι η επιλογή είναι μεταξύ του Ιμάμογλου και του ίδιου. Και ότι η ψήφος για την Κωνσταντινούπολη είναι ψήφος για το μέλλον της Τουρκίας.

Η νίκη στην Κωνσταντινούπολη για τον Ερντογάν δεν έχει μόνο πολιτική σημασία, αλλά υπάρχουν λόγοι προσωπικοί, συμβολικοί και οικονομικοί που θέλει διακαώς να «αλώσει» την Πόλη. Ο Τούρκος πρόεδρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πόλη και εκεί έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα στην πολιτική εκλεγόμενος ως δήμαρχος το 1994. Πάντα λοιπόν αντιμετωπίζει την Κωνσταντινούπολη ως την «πόλη μου». Εξάλλου, στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής φορολογικής βάσης της Τουρκίας και το 1/3 της συνολικής οικονομίας. Τα τοπικά κατασκευαστικά έργα, το real estate, τα αστικά σχέδια ανάπλασης, τα προγραμματιζόμενα αντισεισμικά έργα απορροφούν τεράστια ποσά και επενδύσεις, τα οποία ο Ερντογάν δεν θέλει να αφήσει στα χέρια της αντιπολίτευσης και ενός εν δυνάμει αντιπάλου του, αλλά θέλει να δοθούν στα νέα τζάκια που έχουν φτιαχτεί στη διάρκεια της 20ετούς θητείας του.

Οι δημοσκοπήσεις

Δημοφιλέστερα

To Top