Διεθνή

Τουρκία: Τετραπλή ήττα για Ερντογάν στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Οι Τούρκοι των τιμώρησαν, γράφει το Reuters

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας διατήρησε τον έλεγχό του σε βασικές πόλεις και σημείωσε τεράστια κέρδη αλλού στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής (31/3), με τα διεθνή μέσα να αποτιμούν ως τετραπλή και συντριπτική την ήττα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι υποψήφιοι που υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος έχασαν την εκλογική μάχη και στους τρεις μεγάλους δήμους, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, οι οποίοι παρέμειναν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης, ενώ το κυβερνών ΑΚΡ βρέθηκε στη δεύτερη θέση στο σύνολο των ψήφων.

Με περισσότερο από 98% της ενσωμάτωσης, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κερδίζει με μεγάλη διαφορά στη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Τουρκίας. Ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος της Άγκυρας, διατήρησε τη θέση του με εκπληκτική διαφορά σχεδον 30 πόντων έναντι του αντιπάλου του, ενώ με 11 μονάδες προηγείται και ο υποψήφιος του CHP στη Σμύρνη.


turkey_election_98

Συνολικά, το CHP κέρδισε τους 36 δήμους από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu, κάνοντας εισβολή σε πολλά προπύργια του κόμματος του Ερντογάν. Κέρδισε το 37% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με το 36% του κόμματος του προέδρου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του CHP από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο δεκαετίες.

Μήνυμα ανασύνταξης αποδεχόμενος την ήττα του κόμματός του έστειλε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν αναγνώρισε την εκλογική ήττα του σε ομιλία του από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου, λέγοντας ότι «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής».

Ο πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμα ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου θα διεξαχθεί στα όργανα του κόμματος «με ανοιχτή καρδιά» και θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος». Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα (…) μας δείχνουν ότι το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα» παραδέχτηκε και φάνηκε να διαψεύδει σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μπροστά της πάνω από τέσσερα χρόνια» ως τις επόμενες εκλογές, «τα οποία αξίζουν όσο ένας θησαυρός».

Δημοφιλέστερα

To Top