Διεθνή

Μέση Ανατολή: Ανησυχία για νέα φωτιά μετά την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία

Η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό τη Δευτέρα μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση έξω από τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ πριν από σχεδόν έξι μήνες, εκτίμησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι καθώς οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το βάρος τους στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου.

Η επίθεση είναι η τελευταία σε μια πρόσφατη σειρά φαινομενικών ισραηλινών επιδρομών στη Συρία που στόχευσαν τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ, πάντως, προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» μετά τον θάνατο αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης σε επιδρομή εναντίον παραρτήματος της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό.

Ένας υπήκοος Λιβάνου ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον 11 νεκρούς του πλήγματος αυτού.

«Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς να τιμωρηθεί ο εχθρός», διεμήνυσε η Χεζμπολάχ, ξεκαθαρίζοντας πως πρόθεσή της είναι να πάρει «εκδίκηση» για το πλήγμα.

«Ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας ανέρχεται σε 11 νεκρούς: οκτώ Ιρανούς, δύο Σύρους και έναν Λιβανέζο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

Δημοφιλέστερα

To Top