Διεθνή

Εκρέμ Ιμάμογλου: Το προφίλ του θριαμβευτή της Κωνσταντινούπολης και της συζύγου του που… δεν φοβάται τον Ερντογάν

Τον είπαν «Πορθητή της Πόλης», «Εκρεμγιάννη», «Έλληνα». Από αυτά, ο Εκρεμ Ιμάμογλου αποδείχθηκε – και μάλιστα πανηγυρικά – το… πρώτο, μετά τη σαρωτική νίκη του στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Την Πόλη που αποτελεί την «πρωτεύουσα» της τουρκικής οικονομίας – μιας και αποτελεί το ένα τρίτο της – με μια εκστρατεία επικεντρωμένη σε αυτό ακριβώς: Την καταρρέουσα οικονομία της χώρας.

Τον Κεμαλιστή Ιμάμογλου, τον «μοντέρνο» Εκρεμ ψήφισαν –όπως προκύπτει- και οι βαθιά θρησκευόμενοι, κάτι που αποτελεί έκπληξη. Και για τον ίδιο τον Ερντογάν, τον μεγάλο ηττημένο που είδε το CHP να παίρνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του από το 1977. Οι Τούρκοι, όχι μόνο δεν φοβήθηκαν τον «Έλληνα» Εκρεμ, αλλά τον αγκάλιασαν. «Προχώρα, να τα αλλάξεις όλα» του φώναζε η λαοθάλασσα με τις κόκκινες σημαίες, αποδεικνύοντας ότι με τη σεμνότητα και τη δουλειά του, κέρδισε κοινά με διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και θρησκευτικές αφετηρίες.

Ο Ιμάμογλου, φυσικά, ο οποίος επικέντρωσε την εκστρατεία του σε μια πιο φιλολαϊκή πολιτική, δεν είναι Έλληνας. Ναι, γεννήθηκε στο χωριό Καστάνα της Τραπεζούντας που ήταν ελληνικό. Και δεν χορεύει μόνο ποντιακά –όπως έκανε για να γιορτάσει τη νίκη του- αλλά και μιλά ποντιακά. Διατηρεί, επίσης, σχέσεις με τους Πόντιους των Γιαννιτσών, τους οποίους είχε επισκεφθεί και τραγούδησε και χόρεψε μαζί τους σε γλέντι.

Μίλησε στην καρδιά των Τούρκων, «χτυπώντας» τον Ερντογάν στο αδύναμό του σημείο, προτρέποντας σε αύξηση κοινωνικών επιδομάτων, επενδύσεις για μια πιο «πράσινη» Κωνσταντινούπολη και φθηνότερες μεταφορές. «Τούρκο Κλίντον, αλλά χωρίς την… απιστία», τον αποκαλεί τώρα ο τουρκικός Τύπος. Ο Ιμάμογλου έχει την κατά 4 χρόνια νεότερή του, Ντιλέκ, σύζυγο (από το 1995) και μητέρα των τριών παιδιών τους (του Μεχμέτ, του Σεμίχ και της Μπερέν) ως στήριγμα. Κατά πολλούς, η γεννημένη το 1974 Ντιλέκ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης στον τουρισμό και τη δημόσια διοίκηση, είναι η δύναμη πίσω από τον Εκρεμ. Αυτή που τον καθοδηγεί.

Η Ντιλέκ δεν είναι η τυπική «Πρώτη Κυρία» (Πρώτη Κυρία της Κωνσταντινούπολης την αποκαλούν), η συνηθισμένη σύζυγος ενός Τούρκου πολιτικού. Αποτάσσεται τη… μαντίλα, για χάρη των βαμμένων ξανθών μαλλιών της, φορά την τελευταία λέξη της μόδας και αποκαλύπτει συχνά το τατουάζ που έχει στο μπράτσο της: Έναν σκορπιό – ευθεία παραπομπή στο ζώδιό της, καθώς είναι γεννημένη στις 18 Νοεμβρίου.

Δημοφιλέστερα

To Top