Διεθνή

Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι ορκίστηκε για τρίτη θητεία

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου για τρίτη θητεία στην ηγεσία της πιο πολυπληθούς αραβικής χώρας.

Ο Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μία δεκαετία, αναμένεται να παραμείνει στον θώκο έως το 2030, αφού κέρδισε τον Δεκέμβριο τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 89,6% των ψήφων απέναντι σε άλλους τρεις υποψηφίους σχετικά άγνωστους στο ευρύ κοινό.

Πρώην επικεφαλής του στρατού και υπουργός Άμυνας, ο Σίσι ενορχήστρωσε το 2013, έναν χρόνο πριν από την άνοδό του στην προεδρία, την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις.

Η νέα θητεία του, που αρχίζει από αύριο και θα έχει διάρκεια έξι ετών, υποτίθεται πως θα είναι η τελευταία σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με εικόνες της τελετής ορκωμοσίας που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο Σίσι εκφώνησε τον όρκο του ενώπιον των βουλευτών που συγκεντρώθηκαν στην έδρα του Κοινοβουλίου, στη νέα διοικητική πρωτεύουσα η οποία κατασκευάστηκε επί προεδρίας του ανατολικά του Καΐρου.

Το γεγονός σηματοδοτεί επίσης τα εγκαίνια αυτής της νέας πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Η νέα θητεία του Σίσι ξεκινά εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, η οποία έχει σημαδευθεί από έναν καλπάζοντα πληθωρισμό και έλλειψη ρευστότητας που δυσκολεύει τις εμπορικές ανταλλαγές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Αίγυπτος επωφελήθηκε ωστόσο από μια συρροή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων 35 δισ. από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την προσθήκη 5 δισ. δολαρίων σε ένα δάνειο αρχικού ύψους 3 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για τους υποστηρικτές του κ. Σίσι, αυτή η συρροή ξένου συναλλάγματος αναμένεται να ξαναβάλει την οικονομία σε τροχιά, όμως οι παρατηρητές παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά μια βελτίωση χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις που θα αποσκοπούν στη μείωση της εμπλοκής του κράτους και του στρατού στην οικονομία.

Δημοφιλέστερα

To Top