Οικονομία

Τα ακριβότερα ακίνητα του κόσμου: Οικόπεδο 1 δισ. στην… έρημο και το σπίτι του Καίσαρα

Επαύλεις μπροστά στη θάλασσα ή σε ψηλά βουνά, ράντσα, παλάτια και μεγάλες εκτάσεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με τα ακριβότερα προς πώληση ακίνητα στον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ σημαντική παρουσία έχουν πλέον και άλλοι προορισμοί στον αραβικό κόσμο και την Ασία.

Τα μεγάλα διεθνή μεσιτικά γραφεία, όπως οι Sotheby’s International Realty, Christie’s, Barnes International, αλλά και αρκετές τοπικές εταιρείες real estate, προσπαθούν με κάθε τρόπο να λανσάρουν αυτά τα ακίνητα προς ένα, ασφαλώς, περιορισμένο κοινό, το οποίο μπορεί να δώσει ορισμένες δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια για να τα κάνει δικά του. Σε αυτό το ιδιότυπο «χρηματιστήριο» υπάρχουν ωστόσο και παράδοξες περιπτώσεις.

Οπως είναι, για παράδειγμα, η ακριβότερη έκταση στον κόσμο, η οποία τιμάται 999.999.999 δολάρια, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο… παρά 1 δολάριο. Βρίσκεται στο Brawley της Καλιφόρνια και πρόκειται για 1.600 στρέμματα που μοιάζουν με έρημο. Το «μυστικό», όμως, βρίσκεται στο υπέδαφος, που όπως διαφημίζεται από τους πωλητές κρύβει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο τόνους γύψου. Σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, μπορούν να οικοδομήσουν επαγγελματικά κτίρια για τη στέγαση γεωργικών προϊόντων, γκαράζ, αποθήκες και διάφορα άλλα.

Γενικότερα η συγκεκριμένη έκταση προσφέρεται για την εξόρυξη ορυκτών, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με την προϋπόθεση ότι προορίζεται μόνο για επιτόπια κατανάλωση, ενώ περισσότερες χρήσεις επιτρέπονται με άδεια υπό όρους. Επειδή προφανώς δεν είναι τόσο εύκολο να πουληθεί ολόκληρη η έκταση, μπορεί να δοθεί και σε «κομμάτια».

Το Casa Encantada

Στην τιμή των 195 εκατ. δολαρίων μπορεί κάποιος να αγοράσει το Casa Encantada στην Bellagio Road του Λος Αντζελες. Θεωρείται μία από τις καλύτερες κατοικίες στις ΗΠΑ, αναπτύσσεται σε κτήμα 34 στρεμμάτων σε στρατηγικό σημείο με θέα στο Bel Air Country Club και διαθέτει 7 υπνοδωμάτια, 20 μπάνια, μεγάλα σαλόνια, εντυπωσιακή πισίνα και πολλά άλλα. Η έπαυλη είναι χτισμένη το 1937 από τον αρχιτέκτονα James E. Dolena, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα αρχιτεκτονικής του Λος Αντζελες. Αναπαλαιώθηκε και ανακαινίστηκε σχολαστικά από τον Peter Marino. Εκτός από τους εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους, το στίγμα δίνουν οι κήποι με τα κιόσκια και το απέραντο γρασίδι.

Με 195 εκατ. δολάρια, όμως, μπορεί κάποιος να κάνει δικό του το κτήμα Chartwell, επίσης στην περιοχή του Bel Air. Βρίσκεται μέσα σε κτήμα 40 στρεμμάτων και διαθέτει εκτός από την πανοραμική θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεγάλους εσωτερικούς χώρους με… βασιλικά υπνοδωμάτια, κελάρι κρασιών με 12.000 φιάλες, εντυπωσιακούς κήπους, πισίνα κ.λπ.

Για όσους όμως αναζητούν καταφύγια ηρεμίας, ιδανική φαίνεται η τεράστια έκταση στο… εξωτικό Idaho. Το κτήμα στο McCall του Idaho βρίσκεται στη γραφική και καταπράσινη περιοχή του Salmon River, που χρησιμοποιείτο στο παρελθόν για την παραγωγή ξυλείας. Η ιδιοκτησία προσφέρεται για ένα «ταξίδι» στο παρελθόν της Αγριας Δύσης, διαθέτοντας εκπληκτική θέα σε βουνά και λίμνες. Μέρος της έκτασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κυνήγι ελαφιών και αρκούδων, όπως αναφέρεται. Η τιμή της είναι στα 150,7 εκατ., ενώ εδώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1 δολάριο τον χρόνο.

Για σκι στο Ασπεν

Ολοι όσοι αγαπούν το σκι και μπορούν να πληρώσουν 80 εκατ. δολάρια θα επέλεγαν βέβαια το φημισμένο Ασπεν στο Κολοράντο και το Ranch at Owl Creek. Ενα κανονικό ράντσο 50 στρεμμάτων, όπως δηλώνει και η ονομασία του, κρυμμένο μέσα στα δάση, που συνήθως είναι χιονισμένα. Διαθέτει 8 υπνοδωμάτια, θερμαινόμενη πισίνα, δύο υδρομασάζ, κινηματογραφική αίθουσα, κελάρι, αλλά και μια… λίμνη με πέστροφες. Βρίσκεται μόλις 5 λεπτά από τα λιφτ για σκι του Snowmass και του Buttermilk και 12 λεπτά από το κέντρο του Ασπεν. Κατασκευάστηκε το 2005 και ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας 129.457 δολάρια τον χρόνο.


akinita-f-Ranch-Owl-Creek

Ranch at Owl Creek – Ασπεν | Τιμή: $80 εκατ.

Δημοφιλέστερα

To Top