Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ανάλυση Politico: Η Ουκρανία διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης της εμπροσθοφυλακής της

Με μελανά χρώματα περιγράφουν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί την κατάσταση που επικρατεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τους Ρώσους να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα.

Η στρατιωτική εικόνα στην εμπροσθοφυλακή της Ουκρανίας είναι ζοφερή με τους Ρώσους στρατηγούς να μπορούν να εστιάσουν στην επικείμενη επίθεσή τους, ποντάροντας στην επιτυχία.

Τελικά, δεν ήταν περίεργες οι δυσοίωνες πρόσφατες δηλώσεις του πάμπλουτου επιχειρηματία Έλον Μασκ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μασκ προειδοποίησε ότι, παρόλο που η Μόσχα δεν έχει «καμία πιθανότητα» να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, «όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερο έδαφος κερδίζει το καθεστώς του Κρεμλίνου.

«Η Ρωσία θέλει να καταλάβει και την πόλη Ντνίπρο, κάτι όμως που δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, αν ο πόλεμος διαρκέσει αρκετά, θα πέσει και η Οδησσός στα χέρια των Ρώσων», είπε ο Μασκ.

Ο «Μr Tesla» παρότρυνε στην ουσία την Ουκρανία να συμφωνήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις εκφράζοντας την αντίθεσή του στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εγκλωβιστεί στο αμερικανικό Καπιτώλιο εν μέσω κομματικών διαφωνιών.

Αν και ο Μασκ δεν είναι ο αγαπημένος σχολιαστής της Ουκρανίας, οι προβλέψεις του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικές από τις προειδοποιήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις οποίες προέβη τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της εμπόλεμης χώρας, εάν δεν εγκριθεί σύντομα το εγκλωβισμένο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει «να υποχωρήσουν, βήμα προς βήμα». Ο ίδιος προειδοποίησε μάλιστα ότι ορισμένες μεγάλες πόλεις κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Προφανώς, οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι αποτελούν μέρος μιας ευρείας διπλωματικής προσπάθειας για την απελευθέρωση της στρατιωτικής βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι δυνάμεις του και ήταν ελλιπής εδώ και μήνες – από βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών μέχρι συστήματα αεράμυνας Patriot και drones.

Αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι, ακόμα κι αν το πακέτο εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ένας τεράστιος ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει μια μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης. Και μια τέτοια οπισθοδρόμηση, ειδικά εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύσει τις πιέσεις της Δύσης για διαπραγματεύσεις που προφανώς θα ευνοούσαν τη Ρωσία, αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να κλιμακώσει τη σύγκρουση στο μέλλον, όποτε το ίδιο επιλέξει.

Δημοφιλέστερα

To Top