Οικονομία

Ξεψαχνίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα

Ηλεκτρονικά πορτοφόλια που βρίσκονται στο Ιντερνετ και κρύβουν αδήλωτα εισοδήματα από εμπορικές συναλλαγές βάζει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για τα γνωστά wallets που υπάρχουν σε πλατφόρμες όπως τα eBay, Vendora κ.λπ. και χρησιμεύουν για να αποθηκεύονται εισπράξεις από το ηλεκτρονικό εμπόριο οι οποίες δεν περνούν κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του επιχειρηματία-επιτηδευματία. Μένουν εκεί προκειμένου ο επιχειρηματίας να κάνει νέες αγορές δημιουργώντας έτσι ένα ψηφιακό ταμείο.

Υπολογίζεται ότι σε αυτά τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια βρίσκεται αποθηκευμένος σημαντικός τζίρος που κρύβεται από τα φυσικά καταστήματα και τον τραπεζικό λογαριασμό. Οι «φυσικές» εισπράξεις μπορούν έτσι να εμφανιστούν χαμηλότερες ή να δηλωθεί ακόμα και ζημία στην Εφορία. Πρακτικά, τα χρήματα αυτά μένουν αποθηκευμένα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι και δεν περνούν στον τραπεζικό λογαριασμό παρά μόνο όταν και εφόσον το επιθυμεί ο επιχειρηματίας. Ετσι λοιπόν τα έσοδα παραμένουν κρυφά από το βλέμμα της Εφορίας που σκανάρει μόνο όσα βρίσκονται σε τραπεζικό λογαριασμό. Με αυτό τον τρόπο χάνεται σημαντική φορολογητέα ύλη τόσο από ΦΠΑ όσο και σε επίπεδο φορολογίας εισοδήματος.

Με το νέο όμως ηλεκτρονικό όπλο της Εφορίας όλα αυτά αλλάζουν. Πρόκειται για το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας. Το νέο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, δίνει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να λαμβάνουν με διαδικασίες-εξπρές και να επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες από διάφορες πηγές όπως και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Σε αυτά θα προστίθενται τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων στους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top