Ελλάδα

Αντωνία Ηλία: Η άγνωστη ζωή, οι έρωτες και τα πάθη της Τόνιας με την αδυναμία στα εκατομμύρια

Σε μια γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας κάποιοι ηλικιωμένοι που έχουν περάσει τα 80 μπορεί να θυμούνται ακόμη ένα μικρό κορίτσι να παίζει ανέμελα με τις φίλες της στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, αφού όμως είχε διαβάσει τα μαθήματά της. Πέντε δεκαετίες και πλέον μετά από εκείνα τα ανέφελα χρόνια η Τόνια όπως φώναζαν από τότε την Αντωνία Ηλία οι συμμαθήτριες της επέστρεψε στην Ελλάδα μια εικοσαετία σχεδόν μετά από την κινηματογραφική της φυγή στο εξωτερικό. Μια φυγή που έλαβε χώρα μέσα στην «καταιγίδα» που είχε ξεσπάσει λόγω του περίφημου παραδικαστικού κυκλώματος, στο οποίο πρωταγωνίστησαν δικαστικοί, δικηγόροι και ιερωμένοι.

Δεκαεννιά χρόνια μετά η 66χρονη πια πρώην πρωτοδίκης πάτησε ξανά το πόδι της στην Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης όταν κατέβηκε από την πτήση που την μετέφερε από το Λονδίνο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς της Interpol. Κάτι που πιθανόν να μην φανταζόταν ποτέ ότι θα συμβεί, αφού κατάφερε για δεκαπέντε χρόνια να καθυστερεί την έκδοσή της στην χώρα που της εμπιστεύθηκε μια θέση την οποία αποδόμησε κατά κόρον με τα όσα έπραξε.

Η άριστη μαθήτρια

Η πρωτότοκη κόρη ενός στρατιωτικού μουσικού και μιας φιλήσυχης μητέρας, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον το οποίο χρόνια αργότερα έχοντας λάβει άλλες προσλαμβάνουσες χαρακτήρισε ως «επαρχιακό». Η μικρότερη αδερφή της, φάνηκε από τα παιδικά τους χρόνια ότι θα μεγάλωνε στην «σκιά» της δυναμικής Τόνιας, που ήταν ένα πανέξυπνο κορίτσι.

Στο σχολείο σαρώνει διακρίσεις και επαίνους, αφού είναι μακράν η καλύτερη μαθήτρια, αυτή που γράφει συγκλονιστικές εκθέσεις δεκάδων σελίδων στο Γυμνάσιο εκπλήσσοντας με την ευστροφία της ακόμη και τους καθηγητές της. Κλείνοντας τα 14 χρόνια της έχει πάρει ήδη το δίπλωμα καθηγήτριας πιάνου κάνοντας τον πατέρα της πολύ περήφανο για το ταλέντο της, ενώ εισάγεται από τους πρώτους στη Νομική Αθηνών.

Διαβάζει πολύ, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια νέα κοπέλα που βγαίνει με παρέες συμφοιτητών της εκπλήσσοντας τους με το χιούμορ που διαθέτει και την άνεση να εναρμονίζεται απόλυτα στις καταστάσεις που προκύπτουν. Με την ίδια χαλαρότητα που κάθεται σε ένα ουζερί, απολαμβάνει και ένα δείπνο σε ένα καλό εστιατόριο, ειδικά μετά την επιστροφή της από την Γαλλία, όπου έκανε το μεταπτυχιακό της και τις βόλτες στο Σεν Ζερμέν Ντε Πρε.

Όταν εισάγεται στο Δικαστικό Σώμα όλοι μιλάνε για μια νέα γυναίκα που διαθέτει όλα τα προσόντα για να κάνει μια μεγάλη καριέρα, μόνο που η συνέχεια κάποια χρόνια μετά θα τους διαψεύσει πανηγυρικά.

Ο έρωτας με τον δικηγόρο και τα άστρα

Ο Γάλλος συγγραφέας Μπερνάρ Λε Μποβιέ Ντε Φοντενέλ έγραψε ότι «είναι τα πάθη που δημιουργούν και καταστρέφουν τα πάντα», μια ρήση που ταιριάζει γάντι στην πρώην πρωτοδίκη, που εντρύφησε όχι μόνο στη δουλειά στην αρχή της καριέρας της, αλλά παθιάστηκε με πολλά. Όσο εξελίσσεται στο Δικαστικό Σώμα, μεταμορφώνεται σε μια γυναίκα που λατρεύει να συναγελάζεται με παρέες της αστικής και μεγαλοαστικής τάξης σε σικ μαγαζιά.

Σταδιακά γνωρίζει πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους αλλά και δικηγόρους όπως τον Γιάγκο Λαμπίρη, γιο γνωστού πρώην εισαγγελικού λειτουργού. Παρόλο που όταν γνωρίζονται τον Απρίλιο του 2002 η Τόνια κεραυνοβολείται από έρωτα, όταν καλεί τον Λαμπίρη σε μια δεξίωση για να τον προσεγγίσει καλύτερα, αυτός φέρεται να ενδίδει σε μια φιλική σχέση όπως θα πει αργότερα, ενώ η Αντωνία Ηλία θα μιλήσει για προσωπική σχέση, ήτοι ερωτική.

Λένε ότι ο έρωτας τυφλώνει ακόμη και έναν ευφυή άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό που κάνει πράγματα τα οποία θα θεωρούσε αδιανόητα, όπως να μελετάει τα άστρα για να δει αν θα τελεσφορήσει αυτός ο έρωτας. Η Τόνια φέρεται να το έκανε αφού είχε πάθος με την αστρολογία, ενώ όπως έχει γραφτεί διατηρούσε εκτός του Λαμπίρη παράλληλη σχέση με έναν Άγγλο ονόματι Ρίτσαρντ, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Σχεδόν πάντοτε όταν γνώριζε κάποιον τον ρωτούσε μετά από λίγο τι ζώδιο είναι για να δει αν ταιριάζουν τα άστρα και οι συναστρίες, συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ακόμη και μετά την φυγή της στο εξωτερικό.

Δημοφιλέστερα

To Top