Οικονομία

Η εκδίκηση του Νότου: Ήλιος, θάλασσα και εξαγωγές – Η επιτυχία της Ελλάδας και της Ισπανίας

Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες επί μακρόν περιφρονούνταν από τους πλουσιότερους βόρειους γείτονές τους, έχουν αντιστρέψει τα δεδομένα, καθώς εδραιώνουν τον ρόλο τους ως μοχλού ανάπτυξης στην ασθμαίνουσα ευρωζώνη.

Οι έρευνες επιχειρήσεων της S&P Global που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η Ισπανία και η Ιταλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων με ταχύτερη επέκταση τον Μάρτιο. Ένας μεταποιητικός δείκτης για την Ελλάδα έδειξε παρόμοια τάση. Παρόμοια τάση έδειξε και ένας δείκτης μεταποίησης για την Ελλάδα, βοηθώντας το νομισματικό μπλοκ να βγει από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά σε 10 μήνες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η Ισπανία και η Ιταλία έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση, με τους ρυθμούς ανάπτυξής τους να επιταχύνονται στους ισχυρότερους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο», ανέφερε η Hamburg Commercial Bank. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παραγωγής στη Γερμανία και τη Γαλλία που ξεκίνησαν στα μέσα του 2023.

Η τουριστική έκρηξη μετά την πανδημία, η άνθηση των εξαγωγών και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η περιορισμένη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, έχουν δώσει στις λεγόμενες χώρες της περιφέρειας της Μεσογείου το πλεονέκτημα στη ζώνη του ευρώ.

Μόλις πριν από μια δεκαετία, αυτές οι ίδιες χώρες —που θεωρούνταν ως σπάταλες και λιγότερο παραγωγικές— ήταν στον πυρήνα μιας κρίσης χρέους που έθεσε υπό αμφισβήτηση την ίδια την επιβίωση του νομίσματος.

Nick Paleologos/Bloomberg

Αλλά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέτος, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναμένεται να είναι μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στο μπλοκ των 20 εθνών.

Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση μόλις μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2024 και ανέφερε δημοσιονομικό έλλειμμα που υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις της για το 2023. Η Γερμανία βρίσκεται πιθανότατα στο τέλος μιας ρηχής ύφεσης, που επιβαρύνεται από τους διστακτικούς καταναλωτές, την ασθενή εξωτερική ζήτηση και το υψηλό κόστος δανεισμού.

Επενδυτές, όπως η Vanguard Asset Management, η JPMorgan Asset Management και η Neuberger Berman, αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι ένα ράλι που μείωσε σημαντικά το premium έναντι της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Δημοφιλέστερα

To Top