Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Απομακρύναμε από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ δίκτυο Ρώσων κατασκόπων

Στα κεντρικά του ΝΑΤΟ υπήρχε ρωσικό προσωπικό που δεν επιτελούσε διπλωματικό έργο αλλά καθήκοντα εργασίας μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild με αφορμή τα 75 χρόνια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποκαλύπτει ότι το ΝΑΤΟ έχει απομακρύνει «ρωσικό προσωπικό από τα κεντρικά του στις Βρυξέλλες».

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Κι αυτό διότι αντιληφθήκαμε ότι επιτελούσαν δραστηριότητες, οι οποίες δεν ήταν στην πραγματικότητα διπλωματικά καθήκοντα, αλλά καθήκοντα εργασίας μυστικών υπηρεσιών».

Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρει η Deutsche Welle, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρεται στην εκτεταμένη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη: «Έχουμε δει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν σε ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλά χρόνια. Παρατηρούμε επίσης ότι έχουν γίνει προσπάθειες να εντείνουν τις δραστηριότητές τους. Από την άλλη πλευρά βέβαια και οι νατοϊκοί σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά αυτές τις δραστηριότητες».

Μετά τη συνέντευξη του γενικού γραμματέα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι τυπικά η ρήξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είχε επέλθει ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, μερικούς μήνες δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία ανέστειλε τη διπλωματική αποστολή της στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έσπευσε επίσης να επισημάνει μετά την επίμαχη συνέντευξη, ότι ο γενικός γραμματέας αναφέρεται σε «περιστατικά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και όχι τους τελευταίους μήνες».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως παρατηρεί και το Reuters, ότι ήδη τον Οκτώβριο του 2021 το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει την απομάκρυνση οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τα οποία στην πραγματικότητα δρούσαν ως «μη δηλωμένοι αξιωματικοί ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».

Δημοφιλέστερα

To Top