Διεθνή

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ευελπιστεί πως θα διεξαχθεί σύντομα η διεθνής ειρηνευτική σύνοδος στην Ελβετία

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε χθες Σάββατο, πως ευελπιστεί ότι ο ίδιος και η Eλβετίδα ομόλογός του Βιόλα Άμχερτ θα ορίσουν εντός των προσεχών ημερών την ημερομηνία για τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου στην Ελβετία, με τη συμμετοχή 80-100 χωρών.

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως μια τέτοια σύνοδος θα ήταν άσκοπη χωρίς τη δική της συμμετοχή. Το Κίεβο είχε πει ότι η Μόσχα δεν θα προσκληθεί.

Ο Ζελένσκι είπε ότι πρέπει αρχικά να συμφωνηθεί η ημερομηνία μεταξύ του ίδιου και της προέδρου της Ελβετίας, ώστε ακολούθως να σταλούν οι προσκλήσεις σε ξένους ηγέτες. «Αναμένουμε να συμμετάσχουν 80 έως 100 χώρες», είπε ο Oυκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι αυτός θα είναι ο αριθμός των χωρών που θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να υποχρεώσουν τη Ρωσία να αποδεχθεί μια δίκαιη ειρήνη».

Στη διάρκεια της συνέντευξης που βιντεοσκοπήθηκε κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, όπου επιθεώρησε οχυρωματικά έργα την Παρασκευή, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε ακόμη συγκεκριμένη λίστα χωρών. «Θα συμφωνήσουμε πώς θα γίνει τις επόμενες ημέρες», είπε. «Ημέρες, ελπίζω. Όχι εβδομάδες», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο Ερντογάν για την υποστήριξή του και τη βούληση να μεσολαβήσει, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έχει επίσης άλλα συμφέροντα και ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα. «Η Τουρκία ως μεσολαβήτρια δεν μας αρκεί» είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα είναι μεταξύ των κρατών που θα συμμετάσχουν σε μια μεσολαβητική προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναγνωρίζει ότι μια διεθνής ειρηνευτική σύνοδος θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτήν θα εκπροσωπηθούν χώρες που έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top