Διεθνή

Συρία: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε επίθεση αποδιδόμενη σε βεντέτα ένοπλων ομάδων

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε κοινότητα στη νότια επαρχία Ντεράα της Συρίας, ανέφερε ΜΚΟ, την επομένη των θανάτων πολλών παιδιών σε έκρηξη βόμβας.

Η ομάδα που εξαπέλυσε την αιματηρή έφοδο διοικείται από πρώην μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσθεσε πως δεν ενεπλάκη καμιά άλλη τοπική ένοπλη ομάδα. Το πρώην μέλος του ISIS πλέον συνεργάζεται, κατ’ αυτήν, με «τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών» της κυβέρνησης της Δαμασκού και λέγεται πως αναφέρεται στον επικεφαλής της στη Ντεράα.

Η Ντεράα ήταν λίκνο της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από δεκατρία χρόνια. Η Δαμασκός δεν ανέκτησε τον έλεγχό της παρά το 2018, στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκε η Ρωσία.

Ωστόσο έκτοτε την επαρχία σαρώνει κύμα ανθρωποκτονιών και συγκρούσεων, οι συνθήκες είναι πολύ επισφαλείς.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άνδρας που κατονόμασε ως Άχμαντ αλ Λαμπάντ, επικεφαλής «ένοπλης ομάδας», κατηγορήθηκε από αντίπαλο σχηματισμό πως τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος πυροδοτήθηκε προχθές Σάββατο στη Σαναμάιν, στην επαρχία Ντεράα, σκοτώνοντας οκτώ παιδιά.

Ο Άχμαντ αλ Λαμπάντ, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στην κρατική ασφάλεια, αρνήθηκε την κατηγορία, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Χθες, αντίπαλη ομάδα επιτέθηκε στη συνοικία όπου ζει ο Άχμαντ αλ Λαμπάντ στη Σαναμάιν και ξέσπασε μάχη, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ακρωτηριασμένα πτώματα

Η ομάδα της οποίας ηγείται πρώην μέλος του ISIS επιτέθηκε και πυρπόλησε σπίτια της οικογένειας Λαμπάντ, αιχμαλώτισε κόσμο και κατόπιν τον εκτέλεσε δημόσια, προτού ακρωτηριάσει τα πτώματα κραυγάζοντας ισλαμιστικά συνθήματα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δημοφιλέστερα

To Top