Τεχνολογία

Ταχύτητες Ίντερνετ: To σχέδιο για να ξεκολλήσουμε από την τελευταία θέση της Ευρώπης

Στα τέλη των 90s, στις πρώιμες εποχές του Iντερνετ στην Ελλάδα, για να κατεβάσει κανείς μια φωτογραφία έπρεπε να κάνει κλικ, να πάει για καφέ, να μαγειρέψει και να επιστρέψει για να περιμένει, ελπίζοντας ότι δεν θα σηκώσει κανείς το τηλέφωνο. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια και, παρότι αυτή η εποχή θεωρείται πλέον αρχαία, η χώρα μας τώρα επιχειρεί το πραγματικό ψηφιακό άλμα. Eτσι, η φετινή χρονιά αναμένεται να μείνει ως αυτή της μετάβασης από την «εποχή του χαλκού» στην οπτική ίνα για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει δύο πρωτιές σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο. Μία αρνητική και μία θετική: από τη μία, είναι η χώρα με τις χαμηλότερες ταχύτητες Ιντερνετ στην Ευρώπη, όμως από την άλλη έχει, αν όχι τον υψηλότερο, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας. Για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, αυτή η μετάβαση στην εποχή της ευρυζωνικότητας, ώστε οι Ελληνες να απολαμβάνουν ταχύτητες Ιντερνετ (τουλάχιστον) στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Οπως και το να μην πληρώσουμε τη μετάβαση στην οπτική ίνα… χρυσάφι. Και, καθώς φαίνεται, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες ήδη τρέχουν μια καταιγίδα επενδύσεων προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνούν απόλυτα μαζί του.


papastergiou

Από ουραγός… σπρίντερ

Τα περί «εποχής του χαλκού» σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές συνδέσεις στην Ελλάδα, δεν είναι υπερβολές. Σύμφωνα με μια σειρά ερευνών, η χώρα μας είναι ουραγός σε ό,τι αφορά τη μέση ταχύτητα Ιντερνετ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Βάσει της βρετανικής Businessfibre, η μέση ταχύτητα download στη χώρα μας είναι 39 Mbps, έναντι 104 της γειτονικής Ιταλίας και 232 Mbps της πρωταθλήτριας Ρουμανίας.

Η datavis δίνει για την Ελλάδα μέση ταχύτητα κατεβάσματος 42,34 Mbps, ανεβάσματος (upload) 8,31 Mbps και latency, δηλαδή χρόνο απόκρισης του διακομιστή από την ώρα που θα λάβει την εντολή στα 20,66 milisecond. Στον αντίποδα, η Γαλλία έχει μέση ταχύτητα download 202,03 και upload 118,97 Mbps και latency στα 9,88 ms. Σχετικά χαμηλός σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι και ο αριθμός της κάλυψης (διαθεσιμότητας) δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας (Very High Capacity Networks – VHCN) στη χώρα μας, ο οποίος ανέρχεται σε 35%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση για τον Ιανουάριο του 2024.


internet-mesi-taxythta-2024

Μέση ταχύτητα ανά χώρα σε mbps το 2024

Δημοφιλέστερα

To Top