Διεθνή

Ρωσία: Διαδηλώσεις στο Ορσκ που πλήττεται από πλημμύρες

Οι ιστορικές πλημμύρες που πλήττουν τις ρωσικές περιοχές των Ουραλίων και της δυτικής Σιβηρίας οδήγησαν τους κατοίκους της πόλης Ορσκ, της πλέον πληγείσας από αυτήν την καταστροφή άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες, να βγουν στους δρόμους της για να διαδηλώσουν.

Τις πλημμύρες προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με μια αύξηση των θερμοκρασιών, το λιώσιμο του χιονιού και των χειμερινών πάγων που κάλυπταν τους ποταμούς.

Το πρωί της Δευτέρας, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 10.000 κατοικίες πλημμύρισαν.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων έχουν προς το παρόν πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Όρενμπουργκ, στα σύνορα με το Καζακστάν. Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ανέφερε το υπουργείο σήμερα το απόγευμα.

Μεγάλο μέρος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας, του Ορσκ, πλημμύρισε μετά τη ρήξη το βράδυ της Παρασκευής ενός φράγματος, κοντά στον ποταμό Ουράλη. Σε πλάνα που καταγράφηκαν διακρίνεται το κέντρο της πόλης και συνοικίες της να έχουν καλυφθεί από τα λασπόνερα, ενώ ορισμένα σπίτια έχουν πλημμυρίσει έως τη στέγη.

Σε αυτήν την πόλη με πληθυσμό 220.000 κατοίκους, ο κόσμος συγκεντρώθηκε σήμερα για να ζητήσει από τις αρχές να λογοδοτήσουν. «Ντροπή! Ντροπή!», φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με ένα βίντεο που μετέδωσε το ρωσικό μέσο RBK, το οποίο έγραψε πως ορισμένοι διαδηλωτές αξίωναν την παραίτηση του δημάρχου.

Στο Ορσκ, εννέα άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας των πλημμυρών και σχεδόν 100 μετέβησαν σε κέντρα υγείας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Εν τω μεταξύ, το ύψος των υδάτων συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η στάθμη του ποταμού Ορσκ μειώθηκε σήμερα το πρωί κατά 9 εκατοστά, στα 963 εκατοστά, όμως ανέβηκε κατά 16 εκατοστά στην περιφερειακή πρωτεύουσα Όρενμπουργκ, στα 872 εκατοστά.

Η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία Rosguidromet ανέφερε πως αναμένει μια κορύφωση των πλημμυρών την Τετάρτη στο Όρενμπουργκ και στα προάστιά του.

Δημοφιλέστερα

To Top