Ελλάδα

Βία κατά των γυναικών: 12 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Με τις συνθήκες εγκλεισμού στη διάρκεια των μέτρων καραντίνας κατά την πανδημία συνδέουν οι ειδικοί την αύξηση στις ανθρωποκτονίες, ειδικά γυναικών, που καταγράφεται την τελευταία τετραετία. Οι δράστες των συζυγοκτονιών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία (European Observatory on Femicide), είτε ήταν σε σχέση γάμου με τα θύματά τους, είτε ήταν πρώην σύζυγοι, πρώην σύντροφοι ή τελούσαν σε διάσταση – στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι περισσότεροι θύτες.

Το 2020 καταγράφηκαν πανελλαδικά 81 ανθρωποκτονίες και 19 γυναικοκτονίες και συζυγοκτονίες. Το αμέσως επόμενο έτος, το 2021, καταγράφηκαν 93 ανθρωποκτονίες και 31 γυναικοκτονίες (στον τελευταίο αριθμό περιλαμβάνονται και συζυγοκτονίες), ενώ το έτος 2022 οι αριθμοί είναι μειωμένοι, αλλά παραμένουν υψηλοί για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς καταγράφηκαν 80 ανθρωποκτονίες και 26 γυναικοκτονίες-συζυγοκτονίες. Το 2023 καταγράφηκαν 15 δολοφονίες γυναικών και φέτος, έως τώρα, ήδη πέντε γυναίκες έχουν δολοφονηθεί.


endooikogeneiaki_via_xr

Το μεγαλύτερο ποσοστό συζυγοκτονιών κατά την τελευταία τετραετία καταγράφεται στην Αττική – και ειδικότερα στην περιοχή της πρωτεύουσας. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, ενώ λίγα κρούσματα σημειώνονται στα νησιά. Μερικές απο τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

Τη σκότωσαν και έβαλαν το πτώμα σε μπαούλο

Ξεπερνούν τη φαντασία κάθε σεναριογράφου ταινίας γκραν γκινιόλ αυτά που διαδραματίστηκαν τη νύχτα της περασμένης Πρωτοχρονιάς στην Καλαμαριά. Μέσα στο σπίτι της, 41χρονη έγκυος στο δεύτερο παιδί της (είχε μια κόρη 13 ετών από τον πρώτο της γάμο) δολοφονήθηκε με κουζινομάχαιρο από τον 39χρονο σύντροφό της με τη βοήθεια ενός 34χρονου φίλου του.

Οι δράστες, αφού τη δολοφόνησαν, έβαλαν τη σορό της μέσα σε μπαούλο και τη μετέφεραν σε δύσβατη αγροτική περιοχή της Χαλκιδικής, όπου την πέταξαν. Ο σύντροφός της μόλις επέστρεψε από τη Χαλκιδική δήλωσε τη δήθεν εξαφάνισή της. Αμέσως εκδόθηκε Missing Alert και ο σύντροφός της προσποιούνταν ότι την αναζητούσε.

Σε συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του ισχυριζόταν ότι χάθηκαν τα ίχνη της και ότι είχε πάρει μαζί της 5.000 ευρώ από το κοινό ταμείο που είχαν. Στις πιέσεις των αστυνομικών αρχικά αρνήθηκε την όποια συμμετοχή του στην εξαφάνιση της συντρόφου του, αλλά τελικά «έσπασε» και ομολόγησε.

Υπέδειξε το σημείο όπου είχε πετάξει την άτυχη γυναίκα και στις 8 Ιανουαρίου 2024 εντοπίστηκε η σορός της. Ο δράστης είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για επικίνδυνη ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη και απειλή, για παράνομη οπλοφορία, ενώ είχε εκκρεμείς υποθέσεις και επρόκειτο να δικαστεί για ανάλογες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Δημοφιλέστερα

To Top