Διεθνή

Οι Νοτιοκορεάτες ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με τη δοκιμασία της κάλπης, καθώς διεξάγονται στη χώρα βουλευτικές εκλογές που αντιμετωπίζονται ως ένα είδος δημοψηφίσματος των μέσων της θητείας του για το συντηρητικό πρόγραμμά του, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία παρακάμφθηκαν πολυάριθμα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Ο Γιουν και ο κύριος αντίπαλός του, ο Λι Τζέι-μιούνγκ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά πριν από τρεις μήνες σε επίθεση εναντίον του με μαχαίρι, επιδόθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μια μάχη από την οποία ενδέχεται να επωφεληθεί ένα καινούριο αντισυστημικό κόμμα, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στην περαιτέρω αποστασιοποίηση των νέων ψηφοφόρων σ’ αυτή τη χώρα των 51 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Γιουν είχε κερδίσει με μικρή διαφορά τον Λι στις προεδρικές εκλογές του 2022. Έκτοτε εφάρμοσε μια αυστηρή πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συμμαχία της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσεγγίζοντας την Ιαπωνία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην Κορέα, με την οποία οι ιστορικές διενέξεις είναι πολυάριθμες.

Όμως ο Λι Τζέι-μιούνγκ, σε βάρος του οποίου διεξάγεται σειρά ερευνών για διαφθορά, για τις οποίες καταγέλλει πως έχουν πολιτικά κίνητρα, επιδιώκει τώρα να εκδικηθεί, ελπίζοντας να ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματός του (PD), κάτι που θα μπορούσε να του επιτρέψει να καθαιρέσει τον Γιούν.

«Σας παρακαλώ, δώστε μας έναν ελάχιστο αριθμό εδρών που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε να αποτύχει αυτή η ανήθικη και επαίσχυντη αντιπολίτευση», δήλωσε την παραμονή της ψηφοφορίας ο Χαν Ντονγκ-χουν, επικεφαλής του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας (PPP) του Γιουν.

Από την πλευρά του, ο Λι κάλεσε τους Νοτιοκορεάτες «να ψηφίσουν για να εμποδίσουν την πολιτική δύναμη που πρόδωσε το λαό να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Από την έναρξη της προεδρικής θητείας του, η δημοτικότητα του Γιουν Σουκ Γέολ ουδέποτε απογειώθηκε, συχνά παραμένοντας γύρω στο 30%, και το γεγονός ότι δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει εμποδίσει την εφαρμογή του κοινωνικά συντηρητικού πολιτικού προγράμματός του.

«Ελπίζω ότι το επόμενο κοινοβούλιο θα δώσει προτεραιότητα στη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κιμ Σουνγκ-ζου, 61 ετών, που αγωνίζεται για τη βελτίωση του συστήματος υγείας.

– Δημογραφική παρακμή –

Εντούτοις η δημογραφική εξέλιξη της Νότιας Κορέας ευνοεί τον Γιουν, καθώς οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι -που ψηφίζουν συνήθως συντηρητικά- είναι πλέον πιο πολλοί από τους νέους.

Δημοφιλέστερα

To Top