Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις 15-16 Ιουνίου στην Ελβετία η διάσκεψη για το Ουκρανικό – Απούσα η Ρωσία

Η ελβετική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει τη διήμερη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία στα μέσα Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (10/4), μολονότι η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Η Ελβετία ανέφερε τον Ιανουάριο ότι θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο, κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνέχεια ξεκίνησε επαφές για το θέμα αυτό με την ΕΕ, τα μέλη της G7 και άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

«Πλέον υπάρχει επαρκής διεθνής στήριξη για μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου, για να ξεκινήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Η Διάσκεψη θα διεξαχθεί το διήμερο 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Μπίργκενστοκ, στο καντόνι του Νιντβάλντεν, έξω από τη Λουκέρνη. Στόχος της είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία και ένας «συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία».

Μολονότι η Μόσχα δηλώνει ότι δεν τάσσεται κατά των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες στην Ελβετία, θεωρώντας ότι η χώρα αυτή απεμπόλησε την ουδετερότητά της όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία λέει επίσης ότι η ελβετική πρωτοβουλία δεν έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας.

Οι ελβετικές αρχές δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τον πλήρη κατάλογο όσων θα συμμετάσχουν.

Έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, η Ρωσία έχει καταλάβει κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους και κατηγορεί τους Δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας ότι την χρησιμοποιούν ως πεδίο εναντίον της. Η Μόσχα δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες, εφόσον ληφθούν υπόψη «οι νέες πραγματικότητες επί του πεδίου». Η Ουκρανία από την άλλη ζητά να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητά της και να αποσυρθούν πλήρως οι ρωσικές δυνάμεις, ως προϋπόθεση για την ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top