Ελλάδα

Κύπρος: Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση Ρώσου που «έδωσε» στη Μόσχα αμερικανική τεχνογνωσία για οπλικά συστήματα

Εφετείο της Κύπρου, με ομόφωνη απόφαση του έκανε δεκτή έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, για απορριπτική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, σε σχέση αίτημα έκδοσης ενός 34χρονου Ρωσο-Γερμανού στις ΗΠΑ, για υπόθεση παράνομης εξαγωγής αμερικάνικου υλικού στρατιωτικής τεχνολογίας, στη Ρωσία.

Ο 34χρονος Άρθουρ Πετρόβ, είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στη Λάρνακα, στη βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ. Κινήθηκε η διαδικασία έκδοσης του, αλλά τον περασμένο Ιανουάριο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, κάνοντας δεκτή ένσταση του συνηγόρου του 34χρονου, απέρριψε το αίτημα έκδοσης.

Η ένσταση εδραζόταν στο γεγονός ότι ο Πετρόβ έχει πέραν της ρωσικής και γερμανική υπηκοότητα και συνεπώς η έκδοση του στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι αρχές της Γερμανίας.

Από τη πλευρά του ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας αρνείται ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές. Όπως σημειώνεται, επιχειρήθηκε πρωτοδίκως η προσκόμιση, δια επισύναψης στη γραπτή αγόρευση του Γενικού Εισαγγελέα, σχετικής επικοινωνίας μεταξύ των κυπριακών αρχών και των αρχών της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία οι γερμανικές αρχές απάντησαν στις κυπριακές αρχές ότι δεν επιθυμούν την έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, σε σχέση τον Πετρόβ. Ωστόσο το πρωτόδικο δικαστήριο θεώρησε ότι δεσμεύεται από σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Πετρόβ σε σχόλιο του στο ρωσικό πρακτορείο TASS είχε χαρακτηρίσει την πρωτόδικη απόρριψη της αίτησης έκδοσης του, «θετική τροπή των γεγονότων», ισχυριζόμενος και με αντέφεση του ότι το αίτημα των ΗΠΑ έχει πολιτικά κίνητρα γιατί είναι Ρώσος επιχειρηματίας.

Θα δοθεί νομική μάχη

Το Εφετείο της Κύπρου, αποφάσισε να δοθεί άδεια στον Γενικό Εισαγγελέα να παρουσιάσει μαρτυρία, η οποία από το περιεχόμενο της αίτησης «εμφανίζεται αξιόπιστη και σχετική με το επίδικο ζήτημα, η δε παρουσίαση της είναι πιθανό να έχει σημαντική επίδραση για την απόφαση επί της ουσίας της έφεσης». Σημειώνεται πως η πλευρά του Α. Πετρόβ ισχυρίζεται «ότι η εν λόγω μαρτυρία δεν είναι αξιόπιστη εφόσον αποτελείται από αποσπασματική επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές», για το αν υπάρχει αμοιβαιότητα στην έκδοση υπηκόων της μίας χώρας στην άλλη. Κατά το Εφετείο η έφεση κατά απόφασης έκδοσης φυγοδίκου έχει τον ίδιο σκοπό με την πρωτόδικη διαδικασία, ήτοι τη διάγνωση του κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης. Λαμβάνεται επίσης υπόψη ότι η διαδικασία έκδοσης έχει ερευνητικό χαρακτήρα και είναι διαδικασία suis generis.

Ο «Αστραφτερός Τεχνόκοσμος» του Πετρόβ

Οι Αμερικάνοι κατέληξαν στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Πετρόβ, όταν διαπίστωσαν πως σε πυραύλους, drones και άλλα οπλικά συστήματα που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι κατά την εισβολή στην Ουκρανία, υπήρχαν ενσωματωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα αμερικανικής κατασκευής που είχαν εξαχθεί με παραπλανητικό τρόπο από τις ΗΠΑ. Κομβικό ρόλο, κατά τις ΗΠΑ έπαιξε μία εταιρεία που χρησιμοποιούσε ο Πετρόβ με έδρα τη Κύπρο, η οποία ονομάζεται «Astrafteros Technokosmos ltd» η οποία ενεγγράφη μόλις 3 μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που αποκάλυψε το FBI, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Εισαγγελέας στις ΗΠΑ, «ο Άρθουρ Πετρόβ έχει διπλή υπηκοότητα Ρωσίας και Γερμανίας και διέμενε μόνιμα στη Ρωσία εργαζόμενος για την εταιρεία LLC Electrocom VPK (“Electrocom”), η οποία προμηθεύσει με όπλα και άλλο εξοπλισμό τον ρωσικό στρατό».


2024-04-10_104450__1_

Δημοφιλέστερα

To Top