Ελλάδα

Δικαιοσύνη, οικονομία και μεταρρυθμίσεις στο Οικονομικό Forum των Δελφών

Η Δικαιοσύνη, η οικονομία, οι επενδύσεις, ο νέος δικαστικός χάρτης, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και η τεχνική νοημοσύνη, ήταν μερικά από τα θέματα των σημερινών εργασιών του Οικονομικού Forum των Δελφών.

Στους τρεις κύκλους των εργασιών του Forum οι οποίοι αφορούν τη Δικαιοσύνη, συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εν ενεργεία και πρώην δικαστικοί λειτουργοί και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Ειδικότερα, στον κύκλο «Δικαιοσύνη και νομοθεσία» η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, επισήμανε ότι η δικαστική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (στις 28 Φεβρουαρίου 2023) είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αλλά ωστόσο δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, καθώς έχει οριστεί ανεξάρτητος πραγματογνώμονας και αναμένεται νέα πραγματογνωμοσύνη η οποία έχει ζητηθεί. Επιπλέον, έχει σταλεί στη Βρετανία τηλεοπτικό υλικό για το εάν στα υλικά που μετέφερε η αμαξοστοιχία υπήρχαν εμπορεύματα πλέον από αυτά που είχαν επίσημα δηλωθεί ότι μετέφερε.

Επίσης, η κυρία Αδειλίνη, ανέφερε ότι η μόνη αρμόδια για την άσκηση ποινικών διώξεων πολιτικών προσώπων είναι η Βουλή, μη δεχόμενη ότι η Δικαιοσύνη -όπως λέγεται- στην υπόθεση των Τεμπών επιχείρησε να συγκαλύψει πολιτικά πρόσωπα. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συγκάλυψη από την πλευρά της Δικαιοσύνης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο. Παράλληλα, προσέθεσε, ότι η Δικαιοσύνη και να ήθελε να συγκαλύψει πολιτικά πρόσωπα δεν θα μπορούσε, καθώς οι εισαγγελείς όταν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων αμέσως διαβιβάζουν τη δικογραφία στη Βουλή.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ακόμη ότι ασφαλώς η Δικαιοσύνη έχει προβλήματα. Βασικό πρόβλημα χαρακτήρισε αυτό με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και προσέθεσε ότι δεν κάνει σωστά τη δουλεία της.

Επίσης, η κυρία Αδειλίνη διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι η ίδια σε συνάντηση που είχε με συγγενείς των θυμάτων τους παρέπεμψε για παρηγοριά στην εκκλησία, λέγοντας ότι ο αβάσταχτος πόνος αυτών των ανθρώπων και η δίκαιη οργή τους δικαιολογεί τυχόν παρερμηνείες όσων είπε. «Δεν είμαι απέναντί τους αλλά μαζί τους», ήταν η χαρακτηριστική της φράση της εισαγγελέως.

Στον κύκλο «Δικαιοσύνη, οικονομία και επενδύσεις» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς η χώρα μας κατέχει στην Ευρώπη μεγάλο δείκτη στο χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι επενδυτές προβληματίζονται με τη χώρα μας γιατί επικαλούνται ότι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους στην Ελλάδα (μέσω των δικαστηρίων). Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά, σε υπόθεση επένδυσης που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και 5 χρόνια και ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Ανέφερε ότι στο ΣτΕ πρέπει να συσταθεί ειδικό Τμήμα που οι δικαστές του θα ασχολούνται, μόνο με θέματα επενδύσεων. Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και να υπάρχει διαχείριση των συνεπειών.

Από την πλευρά του ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη επηρεάζει τις επενδύσεις και οι επενδυτές θέλουν διαφάνεια και ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν που πατάνε».

Δημοφιλέστερα

To Top