Πολιτική

Στην αφετηρία 46 κόμματα για τις ευρωεκλογές – Επιστρέφουν Λεβέντης, Βαρουφάκης, Λατινοπούλου και… Γεωργούλης

Ούτε το «χαλαρό» εκλογικό διακύβευμα, ούτε τα… τσουχτερά παράβολα σε καιρό ακρίβειας πτόησαν μικρούς κομματικούς σχηματισμούς, ωθώντας τους στο να απέχουν από τις προσεχείς ευρωεκλογές, αλλά μάλλον το αντίθετο. Με δεδομένο ότι 46 κόμματα τέθηκαν επισήμως χθες στην αφετηρία της προεκλογικής κούρσας για τις ευρωεκλογές, η «μάχη του σταυρού» αναμένεται να διεξαχθεί σε συνθήκες απόλυτου ανταγωνισμού, στις 9 Ιουνίου. Με δεδομένη και την ιδιαιτερότητα των ευρωεκλογών, νέοι και παλιοί πολιτικοί πρωταγωνιστές ανακάμπτουν ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, διεκδικώντας μια δεύτερη ευκαιρία, μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

Υπό αυτό το πρίσμα και παρά το αρνητικό αποτέλεσμα που σημείωσαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της ευρωβουλής επιζητούν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, με τη «Φωνή Λογικής».

Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες δίνουν στο σύνολό τους ραντεβού στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταθέσει κάποιο άλλο κόμμα υπόμνημα κατά της νομιμότητας της καθόδου των «Σπαρτιατών» στις Ευρωεκλογές.

Παρών στην προεκλογική κούρσα δηλώνει και ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, οποίος ηγείται του νέου σχήματος υπό τον τίτλο «Δημοκράτες», ενώ το εκλογικό της ντεμπούντο αναμένεται να πραγματοποιήσει και η προερχόμενη εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νέα Αριστερά. Πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα είναι οι Ευρωεκλογές και για την πολιτική κίνηση «Κόσμος», με επικεφαλής τον Ευρωβουλευτή, Πέτρο Κόκκαλη.

Παλιά σχήματα, νέα πρόσωπα

Εντυπωσιακό, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι πολιτικά κόμματα, τα οποία διέγραψαν πολιτικούς κύκλους τα προηγούμενα χρόνια, επανέρχονται σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση με νέα πρόσωπα, τόσο στο επίπεδο του επικεφαλής, όσο και στη σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων τους.

Διεκδικώντας αυτή τη φορά την είσοδό του στην Ευρωβουλή, ο επικεφαλής του κόμματος «Πατριώτες» και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο της Ευρωβουλής τη Γεωργία Μπίκα, η οποία είχε καταγγείλει βιασμό την Πρωτοχρονιά του 2022 σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, σε μια υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο.

Υπό τον πρόεδρό της, Βασίλη Λεβέντη δίνει την μάχη των Ευρωεκλογών η Ένωση Κεντρώων, ενώ με επικεφαλής τον Φίλιππο Καμπούρη κατέρχεται στον εκλογικό στίβο και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ).

Ανάμεσα στα κόμματα που κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές περιλαμβάνονται το «Κίνημα 21» με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Ιατρών, Ζωή Μπέχλη, το «Εθνικό Μέτωπο» με υποψήφιο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, η «Κάθαρση» με επικεφαλής τον αντιεμβολιαστή δικηγόρο, Νίκο Αντωνιάδη, αλλά και η Ελλήνων Συνέλευσις που είχε ιδρύσει ο Αρτέμης Σώρρας.

Από πλευράς τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές με επικεφαλής την Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ενώ υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα θα είναι εκ νέου ο Αλέξης Γεωργούλης.

Αναλυτικά, τα 46 κόμματα, τα οποία συμμετέχουν στις ευρωεκλογές:

Δημοφιλέστερα

To Top