Ελλάδα

ΕΛΑΣ: Πώς μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εξέδωσε η ΕΛΑΣ.

Ο συγκεκριμένος οδηγός περιλαμβάνει τόσο τις διαδικασίες που πρέπει να κάνει ο πολίτης πριν την καταγγελία όσο και το τι θα ακολουθήσει μετά την καταγγελία.

Ακόμη, περιλαμβάνει αναλυτικά ποια είναι τα αδικήματα, ποιους αφορούν και πού μπορεί να απευθυνθεί ο πολίτης για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Αναλυτικά οι οδηγίες της ΕΛΑΣ

Πρέπει να γνωρίζω ότι

– Η ενδοοικογενειακή βία απαγορεύεται με νόμο.

– Η δίωξή της είναι αυτεπάγγελτη. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, από το ίδιο το θύμα ή και από τρίτο πρόσωπο, για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας.

– ∆εν απαιτείται η κατάθεση παράβολου ή οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

Τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας ορίζονται στο νόµο 3500/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και σε διατάξεις του Ποινικού Δικαίου και μπορούν να διακριθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Σωµατική βία, όπως σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος κ.α.

Ψυχολογική βία, όπως απειλή, παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking, δλδ. πρόκληση τρόμου ή ανησυχίας, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του ατόμου), παράνομη βία (δηλαδή εξαναγκασμός σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή χωρίς το θύμα να υποχρεούται, με τη χρήση βίας ή απειλή με σπουδαίο και άμεσο κίνδυνο.

Πρέπει να γνωρίζω ότι:

Δημοφιλέστερα

To Top