Πολιτική

Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τροπολογία που αφορά την επιστολική ψήφο κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, με την τροπολογία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην εγγραφή των ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στην Ελλάδα στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήψου, εισάγεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης της ταυτότητας του εκλογέα με χρήση ΡΙΝ, ενώ μειώνεται η ποινική ρήτρα για τις εταιρείες κούριερ του εξωτερικού. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, η τροπολογία αφορά και τις εμπόλεμες περιοχές στις οποίες κατοικούν Έλληνες πολίτες και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν.

Η εισαγωγή της τροπολογίας, έφερε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για προχειρότητα και αστοχία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, έκανε λόγο για «τσαπατσούλικη» νομοθέτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός, έλαβε ξανά τον λόγο απαντώντας στις ενστάσεις των κομμάτων εξηγώντας ότι η Ελλάδα έχει το αυστηρότερο πλαίσιο αναφορικά με την επιστολική ψήφο, συγκριτικά με άλλες χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γερμανία.

Σημείωσε ταυτόχρονα, ότι η επιτυχία της επιστολικής ψήφου αποδεικνύεται από το ότι 74 χιλιάδες έχουν ήδη εγγραφεί για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές. Εξήγησε ταυτόχρονα, αναφορικά με την ρήτρα, ότι δεν αλλάζει το επίπεδο ταυτοποίησης και το pin είναι από τους πλέον ασφαλούς τρόπους.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

Δημοφιλέστερα

To Top