Οικονομία

Απόπειρα ανάκαμψης στη Wall Street με οδηγό τις «Υπέροχες Επτά» – «Ουραγός» ο Dow

Επιτυχημένη αποδείχτηκε εν μέρει η απόπειρα της Wall Street να αποτινάξει την κατήφεια που προκάλεσαν τα στοιχεία του πληθωρισμού, με τις τεχνολογικές μετοχές να οδηγούν την ανάκαμψη στους δείκτες. Έτσι, αν και η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει επιφυλακτικά, σταδιακά οι δείκτες βελτιώθηκαν, με εξαίρεση τον Dow που την τελευταία ώρα της συνεδρίασης δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του. Στον αντίποδα, σημαντική άνοδο παρουσίασε ο Nasdaq.

Στο ταμπλό ο Dow Jones διαμορφώθηκε τελικά στις 38.459 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,01%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 5.199 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άλμα ύψους 1,68% με αποτέλεσμα να φτάσει τις 16.442 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις παρουσίασαν μεικτά πρόσημα με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει ψηλά στο 4,578% και του 2ετούς να πέφτει στο 4,946% μετά το χθεσινό ράλι.

Η διαμόρφωση του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI), ο οποίος ανακοινώθηκε σήμερα, σε επίπεδα καλύτερα του αναμενόμενου βοήθησε την αγορά να αντισταθμίσει κάπως τις χθεσινές απώλειες.

Ο PPI ενισχύθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι του 1,6% τον Φεβρουάριο και σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,2%. Όμως, οι αναλυτές στις προβλέψεις τους περίμεναν άνοδο κατά 2,2% και 0,3% αντιστοίχως.

Βέβαια, τα στοιχεία αυτά δεν μπόρεσαν να… εξαφανίσουν τον προβληματισμό που προκάλεσαν τα χθεσινά στοιχεία για το δείκτη λιανικής που ανέβηκε για άλλον ένα μήνα και μάλιστα σε επίπεδα άνω του αναμενόμενου. Όμως, η αγορά προσπαθεί να αντιδράσει με ψυχραιμία στο ενδεχόμενο η Fed να αναγκαστεί να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Πάντως, η επίσημη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για τρεις μειώσεις για φέτος παραμένει και βέβαια όλα τα μέλη του συμβουλίου συμφωνούν πως η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής είναι σίγουρη μέσα στη χρονιά. Ωστόσο, το πότε θα ξεκινήσει παραμένει ερωτηματικό.

«Τα πληθωριστικά στοιχεία προκάλεσαν θόρυβο και η αγορά αντανακλά την πραγματικότητα. Υπάρχουν σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, όμως το τελευταίο μίλι της μάχης κατά του πληθωρισμού θα είναι και το πιο δύσκολο» επεσήμανε, στο CNBC, ο Τζέιμι Κοξ της Harris Financial Group.

O δείκτης FedWatch Tool της CME δίνει πλέον μόνο 20% πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου και 40% πιθανότητες μείωσης τον Ιούλιο, με τα περισσότερα προγνωστικά να «δείχνουν» πλέον τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Δημοφιλέστερα

To Top