Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν εγκαταλείπουν το Χάρκοβο παρά τους βομβαρδισμούς οι νεαροί Ουκρανοί

Στα 25 της χρόνια, η Κριστίνα Τσαποβάλοβα δηλώνει ότι πρέπει να «αποδεχτεί» κανείς τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του, ενώ περπατά στους δρόμους του Χαρκόβου, μιας μεγάλης πόλης στη βορειοανατολική Ουκρανία που υφίσταται καθημερινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η νεαρή γυναίκα φορά μοντέρνα μαύρα γυαλιά και στέκεται μπροστά από ένα καφέ, η βιτρίνα του οποίου είναι μια από τις λίγες που είναι φωτισμένες, με την πόλη σε μεγάλο βαθμό να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των συστηματικών ρωσικών πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές. «Βασικά, ζούμε μια γεμάτη ζωή όπως στο Λονδίνο», δηλώνει, ενώ από το καφέ ακούγεται μουσική house.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη Ρωσία υφίσταται από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 σχεδόν καθημερινά πλήγματα.

Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, τα πλήγματα με πυραύλους έχουν ενταθεί, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς και οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι, από το 1,5 εκατ. που αριθμούσε η πόλη πριν από τον πόλεμο, έχουν φύγει. Μεταξύ των νέων που έχουν παραμείνει, πολλοί δηλώνουν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έκαναν σε ένδειξη αντίστασης.

«Διαλυμένη αλλά με επίπεδο πολιτισμού»

Η Κριστίνα Τσαποβάλοβα και η φίλη της Πολίνα Καγκανόφσκα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τον χρόνο πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ. Το καφέ έχει γεννήτρια. «Μπορείς να φορτίσεις το τηλέφωνό σου και να περάσεις χρόνο με τους φίλους σου, με το φως της ημέρας ή της λάμπας», δηλώνει η 23χρονη Πολίνα Καγκανόφσκα.

Δημοφιλέστερα

To Top