Οικονομία

Aύξηση στις εγγραφές που αφορούν την επιστολική ψήφο – «Θα ξεπεράσουμε τις 100.000 αιτήσεις», λέει ο Λιβάνιος

Στο θέμα της επιστολικής ψήφου, στη διαδικασία προετοιμασίας της εκλογικής αναμέτρησης, στην αντιπυρική περίοδο, αλλά και στα αδέσποτα και τις ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι».

Τι είπε για την επιστολική ψήφο

«Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024. Οι αιτήσεις είναι μέχρι τις 29 Απριλίου. Μέχρι και τις 29 Απριλίου. Μένουν περίπου 17 μέρες. Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί στην επιστολική πάνω από 82.000 πολίτες, Έλληνες ψηφοφόροι από 111 χώρες σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει. Κινούμαστε με έναν ρυθμό μεταξύ τριών και τεσσάρων χιλιάδων την ημέρα.

Εκτιμούμε ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας, το άλλο Σάββατο, θα ξεπεράσουμε τις 100.000 και αναμένουμε έναν αριθμό περί των 120.000 ψηφοφόρων, οι οποίοι θα επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο.

Περίπου το 32% αφορά πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι είναι πολίτες οι οποίοι μένουν εντός της Ελλάδας.

Θα έλεγα ότι απέδειξε και το ενδιαφέρον που υπάρχει ότι είναι και για το εξωτερικό και υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίες ευνοούνται από αυτό το μέτρο, όπως είναι οι εργαζόμενοι την Κυριακή των εκλογών, οι οποίοι θα πρέπει να δαπανήσουν ένα σημαντικό χρόνο για να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Άτομα για παράδειγμα γιατροί στα νοσοκομεία που έχουν εφημερίες ή εργαζόμενοι στην εστίαση.

Και φυσικά υπάρχουν και μια μεγάλη κατηγορία η οποία είναι ηλικιωμένοι, είναι άτομα με αναπηρία, τα οποία βλέπουν στην επιστολική ψήφο μια εύκολη δυνατότητα για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα.
Και φυσικά και οι νέοι άνθρωποι που δουλεύουν και σεζόν στα ελληνικά νησιά. Οι άνθρωποι είναι οι οποίοι μελετάνε για τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο ή για ή για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η αίτηση για να συμπληρωθεί δεν χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά. Μπαίνει ο εκλογέας με τους κωδικούς τάξης που διαθέτει, επιβεβαιώνει το κινητό του τηλέφωνο που θα δηλώσει με έναν εξαψήφιο κωδικό, όπως και το email που θα δηλώσει.

Δημοφιλέστερα

To Top