Διεθνή

Ανάλυση Guardian: Η μοίρα της Μέσης Ανατολής κρέμεται από μια κλωστή

Η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή, αναφέρει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν, με drone και πυραύλους.

Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν για να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, που είναι αντίπαλος του Νετανιάχου, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία ξεκίνησε το σπιράλ της βίας που έφερε το Ισραήλ και το Ιράν στα πρόθυρα του πολέμου.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου βοηθούν στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Ιορδανία, τη Συρία και το Ιράκ

Αυτοί οι τρεις αντίπαλοι θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με τη μοίρα της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Τις ώρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά. Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση.

Ο Μπάιντεν προέβη σε δήλωση λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, στην οποία δεν έδωσε σαφείς συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι» είχαν καταρριφθεί.

Αυτή η «αξιοσημείωτη» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο μόνος νεκρός που είχε δηλωθεί από την αεροπορική επίθεση ήταν ένα 10χρονο αγόρι στη νότια έρημο του Ισραήλ, από την πιο περιθωριοποιημένη κοινότητα της χώρας, τους Βεδουίνους. Μια στρατιωτική βάση στον νότο υπέστη μικρές ζημιές.

Κατά την προετοιμασία της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει ακριβώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα: ότι τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δεν θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεπαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσινγκτον θα προέτρεπε έντονα εναντίον μιας βιαστικής ισραηλινής απάντησης.

Τι περιμένει το Ιράν

Το Ιράν σαφώς ελπίζει σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη πρότεινε ελπίζοντας ότι στον απόηχο των αντιποίνων της: «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

Δημοφιλέστερα

To Top