Διεθνή

Θέμα ωρών η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή λόγω απάντησης του Ισραήλ – Φόβος για χτύπημα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Σε επαναξιολόγηση των πολεμικών τους σχεδίων προχωρούν τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που φαίνεται να παγώνουν την επιχείρηση στη Ράφα και να επικεντρώνονται στην απάντηση που θα δώσουν στην Τεχεράνη.

Μετά την έκβαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ εξήχθη το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πολιτική αντιποίνων, θέση στην οποία κατέληξε η πλειονότητα των μελών.

Εκείνο ωστόσο που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της απάντησης.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν νωρίτερα ότι θα γίνει μέσα στο επόμενο 48ωρο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πραγματοποιηθεί ισχυρό πλήγμα.

Ο συντελεστής, όμως, που περιπλέκει την εξίσωση είναι οι ΗΠΑ αφού τόσο στην περίπτωση των επιχειρήσεων στη Γάζα όσο και τώρα στις κινήσεις εναντίον της Τεχεράνης απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ έχει θέσει σε συναγερμό και την Ευρώπη, με τη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ να αναμένεται την επόμενη βδομάδα, ενώ το σύνολο των ηγετών της Δύσης επαναλαμβάνει την ανάγκη για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν επιτυχημένη τη στάση του Ισραήλ και των συμμαχικών δυνάμεων το βράδυ του Σαββάτου δεδομένου ότι αναχαιτίστηκε ένα συντριπτικά υψηλό ποσοστό μη επανδρωμένων αεροσκαφών από Ιράν, Υεμένη και Λίβανο.

Τα μαχητικά των ΗΠΑ και της Βρετανίας συνέβαλαν στην αναχαίτιση, ενώ την επομένη του μπαράζ των επιθέσεων οι αντάρτες της Υεμένης εξακολουθούν να εξαπολύουν drone κατά του Ισραήλ και την ίδια ώρα οι αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν στόχους τους.

Τα συμπεράσματα του ισραηλινού πολεμικού συμβολίου

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Δημοφιλέστερα

To Top