Διεθνή

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Τι συνέβη στην Αίθουσα Διαχειρίσης Κρίσεων του Λευκού Οίκου

Το παρασκήνιο των όσων συνέβησαν στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Λευκού Οίκου στην οποία βρέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ μετέφερε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «ένταση που κράτησε αρκετά λεπτά», ιδίως όταν όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα ενημερώθηκαν ότι η Τεχεράνη εκτός από drone είχε εκτοξεύσει και περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel που μεταφέρουν το άγνωστο παρασκήνιο, η Ουάσινγκτον γνώριζε ότι επίκειται χτύπημα και είχε ξεκίνησει να συντονίζεται με το Ισραήλ και τους άλλους συμμάχους εδώ και 10 ημέρες. Αυτό που δεν περίμεναν οι ΗΠΑ ήταν ο αριθμός των βαλλιστικών πυραύλων που τελικά εκτόξευσε το Ιράν. «Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι το συνολικό αμυντικό σύστημα – όσο εξελιγμένο και αν είναι – θα μπορούσε να αναχαιτίσει επιτυχώς μια τόσο μεγάλη επίθεση» εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτοντας: «Ήταν μια περίοδος στα κόκκινα».

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εκτόξευσε κατά του Ισραήλ 170 drones, 30 πυραύλους Κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους με τους περισσότερους να εξουδετερώνονται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν 80 drones και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με το US CENTCOM ενώ δεκάδες ήταν οι αναχαιτίσεις από βρετανικές, γαλλικές και ιορδανικές δυνάμεις που σχημάτισαν μια περιφερειακή ομπρέλα υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

«Όταν, λοιπόν, τα αμυντικά συστήματα ενεργοποιήθηκαν – και τότε καταλάβαμε ότι οι προετοιμασίες και ο σχεδιασμός είχε επιτύχει – υπήρξε μια ανακούφιση. Μπορείτε να φανταστείτε για πόσο έντονες στιγμές μιλάμε» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος που ήταν παρών στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων μαζί με τον Μπάιντεν.

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν δείξει ότι ενώ έχουμε ορισμένες διαφωνίες – ειδικά για τη Γάζα – οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα σπεύσουμε προς υπεράσπισή του σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Πατήστε φρένο και σκεφτείτε καλά»

Δημοφιλέστερα

To Top