Διεθνή

Ανάλυση CNN: Αντίποινα ή αυτοσυγκράτηση, το δίλημμα του Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν

Το δίλημμα του Ισραήλ είναι να υψώσει το ανάστημά του και να απαντήσει δυναμικά με αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης ή απλά να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την ιρανική επίθεση, που σημειώθηκε τα ξημερώματα Κυριακής;

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Από τη μία πλευρά, η διεθνής κοινότητα του ζητά να βρει μία μέση λύση ενώ στην πατρίδα του πολλές είναι οι «φωνές» που τον καλούν να εκδικηθεί το καθεστώς της Τεχεράνης.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ακόμη δεν έχει συμφωνήσει για το πώς θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση ως προς το χρόνο αλλά και τη δυναμική, κάτι όμως που δεν συνηθίζει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.

Για το λόγο αυτό συνεδριάζει και πάλι το πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη απάντηση στην Τεχεράνη, που εξαπέλυσε μια σειρά επιδρομών στο Ισραήλ, ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, στις αρχές του μήνα.

Όπως αναφέρει το CNN, o Νετανιάχου ξέρει ότι είναι σημαντικός ο δεξιός συνασπισμός του οποίου ηγείται και μέλη του οποίου ζητούν δυναμική απάντηση έναντι του Ιράν. Γνωρίζει επίσης και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ με την κλιμάκωση της έντασης στη ευρύτερη περιοχή ανοίγοντας νέα μέτωπα χωρίς την υποστήριξη άλλων χωρών.

Για τους αναλυτές, το Ισραήλ έχει λίγες επιλογές και κάθε επιλογή έχει ένα τίμημα, εφόσον η χώρα έχει ήδη εμπλακεί σε έναν εξάμηνο πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου υπάρχουν ακόμη 133 Ισραηλινοί όμηροι.

Πάντως, μια άμεση επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό έδαφος θα δημιουργούσε ένα ακόμη προηγούμενο.

Πιστεύεται ότι το Τελ Αβίβ διεξάγει κατά καιρούς μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράν έχοντας ως στόχο άτομα ή εγκαταστάσεις που θεωρούνται απειλή για την ασφάλειά του, ωστόσο ουδέποτε έχει εξαπολύσει άμεση στρατιωτική επίθεση στο ιρανικό έδαφος.

Δημοφιλέστερα

To Top