Τεχνολογία

Αστρονόμοι εντόπισαν μαύρη τρύπα 33 φορές το μέγεθος του Ήλιου

Μία τεράστια μαύρη τρύπα, η οποία σχηματίστηκε κατά τον «θάνατο» ενός άστρου σε απόσταση μόλις 2.000 ετών φωτός από τη Γη, εντόπισαν οι αστρονόμοι.

Η BH3 είναι η μεγαλύτερη αστρική μαύρη τρύπα που έχει βρεθεί στον Γαλαξία μας. Αποκαλύφθηκε μέσω της ισχυρής έλξης που ασκεί σε ένα αστέρι το οποίο περιφέρεται γύρω από τη μαύρη τρύπα στον αστερισμό του Αετού.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν την BH3 χάρη στα δεδομένα που έστειλε στη Γη ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Gaia, ο οποίος χαρτογραφεί τις θέσεις ενός δισ. άστρων.


Zooming into the BH3 black hole system

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η μαύρη τρύπα έχει μάζα 33 φορές αυτής του Ήλιου, ενώ το άστρο της περιφέρεται κάθε 11,6 χρόνια. Είναι πιθανόν ότι το άστρο έχει παγιδευτεί στην περιοχή της μαύρης τρύπας. Η απόσταση από τη Γη, τα 2.000 έτη φωτός, είναι πολύ μικρή για τα δεδομένα του Διαστήματος, ωστόσο δεν είναι επικίνδυνη για τον πλανήτη μας.

Η τυχαία ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική που οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ώστε να μπορέσουν άλλοι αστρονόμοι να πραγματοποιήσουν παρατηρήσεις το συντομότερο δυνατό.


Record-breaking stellar black hole found nearby | ESO News

Οι αστρικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν αστέρια με μέγεθος αρκετά μεγαλύτερο από τον Ήλιο καταρρέουν στο τέλος της ζωής τους. Έχουν βρεθεί δεκάδες στον Γαλαξία μας, οι περισσότερες με βάρος περίπου 10 φορές τη μάζα του Ήλιου.

Δημοφιλέστερα

To Top