Διεθνή

Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ αυτοκτόνησαν 50 επιζώντες

Δεκάδες επιζώντες από τη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν αυτοκτονήσει, μην αντέχοντας το ψυχολογικό βάρος από όσα έζησαν, ισχυρίστηκε ένας από τους επιζώντες.

«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά υπήρξαν σχεδόν 50 αυτοκτονίες μεταξύ των επιζώντων του Nova. Ο αριθμός αυτός, που ίσχυε πριν από δύο μήνες, μπορεί να έχει αυξηθεί έκτοτε», δήλωσε Γκάι Μπεν Σιμόν, που ήταν και αυτό στο φεστιβάλ, σε κοινοβουλευτική ακρόαση για τη μεταχείριση των επιζώντων της 7ης Οκτωβρίου.

Είπε ότι πολλοί από τους φίλους του που γλίτωσαν από τη σφαγή δεν μπόρεσαν να συνέλθουν από αυτό που έζησαν, αναφέρει η New York Post.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλοί επιζώντες που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο λόγω της ψυχολογικής τους κατάστασης. Οι φίλοι μου δεν σηκώνονται από το κρεβάτι, ούτε κι εγώ».

Όπως εξήγησε, «είμαι πρακτικά ανίκανος να κάνω ο,τιδήποτε. Αναγκάστηκα να πάρω έναν σκύλο για να με βοηθήσει να επιβιώσω στην καθημερινότητά μου. Ο στόχος όλων μας είναι να επιστρέψουμε στην εργασία μας και να λειτουργήσουμε κανονικά, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς την κατάλληλη βοήθεια».

Η ακρόαση επικεντρώθηκε σε παραλείψεις των κρατικών φορέων απέναντι στους επιζώντες της επίθεσης της Χαμάς. Επιζώντες μίλησαν, μεταξύ άλλων, για γραφειοκρατικές δυσκολίες και τη διαχείριση του μετατραυματικού στρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, διατυπώθηκαν παράπονα για διάφορες δυσκολίες, κυρίως γραφειοκρατικές, που αντιμετώπισαν οι επιζώντες για να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί η διαταραχή μετατραυματικού στρες που αντιμετωπίζουν.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στους χώρους του φεστιβάλ δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 364 άνθρωποι. Από τα 3.800 άτομα που ήταν στο φεστιβάλ και επέζησαν, περίπου τα μισά ή 1.700 χρειάζονται θεραπεία μια μετατραυματικό στρες.

Οι αρχές του Ισραήλ διαψεύδουν τον ισχυρισμό.

Δημοφιλέστερα

To Top